З’явилися подробиці про місце та час відкриття Парку тоталітарного періоду у Дніпрі

08.12.2016 08:30   -
Автор:

Директор КП «Агентство розвитку Дніпра», депутат міськради, кандидат історичних наук Володимир Панченко розповів, що вже у другій половині 2017 року планують відкрити першу експозицію у Парку тоталітарного періоду.
Про це він повідомив в ексклюзивному коментарі Інтернет-виданню «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«В основі ініціативи про створення у Дніпрі Парка тоталітарного періоду лежить ідея «м’якої декомунізації».Це цивілізований підхід. Бо є ще «жорстка декомунізація», коли народ валить пам’ятники, потім артефакти крадуть і т.д.
«Агентство розвитку Дніпра» відіграє роль концептуаліста у цьому проекті, а втілювати його в життя повинне КП «Етнографічні парки Дніпра». Наскільки мені відомо, майбутнім місцем розташуванняо об’єкту може стати парк Дружби, який знаходиться в районі Слобожанського проспекту, на виїзді з міста. Але це місце ще викликає питання. Тому що у країнах Прибалтики, де багато таких парків, використовуються різні підходи до їх розташування. Деякі розміщені у парках, інші – в музеях. Наприклад, у Ризі є музей в центрі міста, а також ландшафтний парк, присвячений цій тематиці. У Таллінні музей вирішений у міському варіанті, у Будапешті – музей, але за містом.
Щоб визначити розробника проекту створення Парку, необхідно буде провести тендер. На мій погляд, потрібно залучати і міжнародні компанії. Далі півроку доведеться витратити на інвентаризацію пам’яток. Думаю, у другій половині 2017 року вже буде готова перша експозиція.
Слід відмітити, що ми розглядаємо Парк тоталітарного періоду як загальнонаціональний проект. У нас є спеціалісти, щоб зробити цей проект цікавим з туристичної точки зорі для всієї України, а також для іноземців», – сказав він.