Збереження російського впливу в Дніпрі – це наслідки русіфікації, – активіст

30.03.2018 11:15   -
Автор:

Значний російський вплив на українське суспільство – це наслідки цілеспрямованої політики проти України. Тому збереження національної ідентичності – завдання і суспільства, і держави.
Про це заявив керівник ГО “Січеславська просвіта” Єгор Гуськов в своєму коментарі для інтернет-видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” щодо всеукраїнського соціологічного опитування під назвою “Протидія російській пропаганді та медіаграмотність“, яке проводилося Київським міжнародним інститутом соціології в лютому 2018 року на замовлення ГО «Детектор медіа» та за фінансування Міністерства іноземних справ Данії («Даніда») та NED (США).
“Проти українського народу росіяни скоїли тяжкий злочин – десятки років політики русифікації та примусової асиміляції позбавили мільйони українців права жити в мовно-культурному середовищі свого народу і можливості розвивати свою мову, культуру та історичну пам‘ять. Як наслідок цього злочину росіян, значна частина українського народу перетворилась на манкуртів – людей, які позбавлені національної самосвідомості, відчуття приналежності до колективної спільноти”, – наголосив громадський активіст.
В Дніпрі більшість населення становлять люди саме такого типу, і в той же час кількість людей, які спілкуються українською мовою на вулиці не перевищує 5 відсотків. Для подолання наслідків політики окупаційного “совєцького” режиму в мовній та культурній царині потрібні зусилля як керівників держави, так і громадських активістів, говорить Єгор Гуськов.
“З одного боку, треба створювати можливість для кожного мешканця нашого міста ізолюватись від російської мови, російської культури та російського інформаційного простору і надати можливість усім українцям жити в суцільно українському середовищі. З іншого боку, потрібен контроль держави за тим, щоб українська мова функціонувала як обов‘язкова для застосування в усіх сферах суспільного життя, як це зазначено у рішенні Конституційного суду 1999 року”, – вважає він.
Фото: Днепр Час