Українські підлітки зможуть відвідувати лікарів потайки від батьків

29.03.2018 17:45   -
Автор:

Українським підліткам можуть дозволити отримувати консультації сімейних лікарів, психологів і гінекологів конфіденційно.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на Обозреваель.
Це питання розглядалося під час засідання робочої групи з питань здоров’я підлітків.
«Багато підлітків стикаються з проблемами різного характеру, які може допомогти вирішити кваліфікована допомога сімейного лікаря, психолога або гінеколога. Разом з тим, невпевненість і сором’язливість заважають звернутися до фахівця», – йдеться в повідомленні.
Також у відомстві додали, що підлітки вимагають особливого підходу з боку медичних фахівців. І в першу чергу необхідно зробити акцент на конфіденційність послуг.
«Знаючи, що можна отримати конфіденційну консультацію гінеколога або психолога, підлітки більше не будуть залишатися наодинці зі своїми проблемами», – обґрунтували свої наміри в МОЗ.
Також в прес-службі відзначили, що пілотний проект нововведень буде запущений у Львові та Полтаві.
«З одного боку, ініціатива хороша – діти зможуть звертатися за допомогою до лікарів, не боячись, що їх «здадуть» батькам. А значить не нароблять дурниць в самостійних пошуках рішень. З іншого боку, це може нести і негативні наслідки», – зазначив Лікар Віктор Литвиненко.
Зокрема, як вважає експерт, доступ, наприклад, до гінеколога без контролю батьків може дати дівчаткам помилкове розуміння «дозволеності» (тобто, лікар врятує, а мама не дізнається). Це загрожує раннім статевим життям, збільшенням випадків захворюваності інфекціями, що передаються статтевім шляхом (гонорея, сифіліс, гепатит с, ВІЛ та ін.). Крім того, в разі вагітності дитини батьки теж можуть дізнатися дуже пізно.
«Якщо і втілювати подібні ініціативи в життя, то потрібно дуже чітко регламентувати, в яких випадках лікар може зберігати лікарську таємницю, а в яких – зобов’язаний доводити до відома батьків», – підкреслив лікар.