У Дніпрі оновлюють зелені зони: замість сімдесятирічних тополь – молоді клени

17.08.2017 15:30   -
Автор:

Міська влада Дніпра приділяє особливу увагу оновленню зелених насаджень. Наразі 60% дерев у місті – старші 50-70 років і вже віджили своє. Тому їх активно зрубують та обрізають крони. Це, зокрема, дало змогу уникнути жертв під час неочікуваної квітневої хуртовини, яка повалила в місті понад 4 тис. дерев.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу міськради.
«Перед нами стоїть питання заміни у найближчі 10-15 років зелених насаджень у місті. Це слід робити виважено, місто повинне зберегти зелені зони. Наразі ми намагаємося впорядкувати зелені зони, омолоджуючи їх, висаджуючи дерева», – розповів директор КП «Міськзеленбуд» Юрій Фоменко під час виїзної прес-конференції 17 серпня.
Протягом осені 2016-го та весни 2017 року вже висадили близько 3,5 тис. дерев. Зокрема, оновлення насаджень відбулося на вулиці Олеся Гончара. Поруч зі старими тополями тут з’явилися молоді саджанці клена. За 15 років, коли старі дерева необхідно буде прибирати, вулиця не залишиться «голою».
При висадці нових дерев фахівці враховують той факт, що температура повітря за 20 років зросте в середньому на 2-3 градуси. Тому садять катальпи, платани, горобину, липи, клени, акацію.
Проте деякі містяни переконані, що робити цього не треба й заважають роботі КП «Міськзеленбуд». При цьому комунальне підприємство не вирішує, які роботи і з якими деревами проводити. Для цього при департаменті екологічної політики міськради існує спеціальна комісія, яка складає акти та узгоджує їх із обласною інспекцією. Однак іноді працівники «Міськзеленбуду» стикаються з невдоволенням мешканців, які забороняють спилювати те чи інше дерево.
«На деревах, які досліджені комісією, є знак – риска або хрестик. Такі дерева можуть стояти від декількох тижнів до кількох років. За цей час можна поставити запитання комісії. Можливо, вона перегляне рішення», – каже Юрій Фоменко.
У дворі Елли Максимової ще не так давно росли старі акації. При цьому їхні гілки лежали на даху будинку, а стовбури були нахилені. Кілька років мешканці просили прибрати аварійні дерева. Та достукатись вдалось лише до нової влади міста.
«Я просто написала у «Фейсбуці» звернення до заступника Бориса Філатова – Михайла Лисенка, що в нас така ситуація, і додала фотографії. Наступного дня мені зателефонував Юрій Фоменко і сказав, що висилатиме машину. Все прибрали дуже оперативно. Мені наче інтуїція підказала – ми встигли зробити це до квітневої хуртовини. А могло проламати дах», – каже пані Максимова, яка мешкає на вулиці Олеся Гончара, 2.
«Міськзеленбуд» співпрацює і з громадськими організаціями. Так, спільно з ГО «Екологічний простір України» на вулиці Новокримській та у сквері Янгеля після очищення цієї території від МАФів прибрали аварійні дерева та висадили близько 30 молодих.
«Ми зіткнулися з неприємним моментом: коли ми працювали, одночасно проводився ремонт теплотраси. Ми стоїмо із саджанцями, а тут розкопують теплотрасу, і ми просимо: дайте нам місце, де ми можемо висадити дерево і де воно не буде пошкоджене, якщо ви будете копати», – зазначила голова ГО «Екологічний простір України» Лілія Богачова.
Щоб такі ситуації не повторювалися, наразі розробляється програма поводження із зеленими насадженнями та карантинними рослинами. Робочу групу підтримує міський голова Борис Філатов. У програмі буде прописано, як необхідно обрізати дерева, скільки років дерево може рости в місті, які породи мають бути висаджені на певній території. Також у документі передбачать покарання для людей, які пошкоджують зелені насадження. Затвердити програму планують до весни.