Туристична сфера Дніпра знаходиться на початковому етапі, – експерт

05.07.2018 13:00   -
Автор:

Туристична сфера Дніпра знаходиться на початковому етапі свого створення. У місті розвинена транспортна та розважальна інфраструктури, є багато готелів, але вони не задовольняють повністю попит туристів. Про це керівник туристичного напрямку КП «Агентства розвитку Дніпра» Анна Колєда розповіла в ексклюзивному коментарі Інтернет-виданню «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ».
«Туристична сфера Дніпра знаходиться на початковому етапі свого створення. Є й багато пунктів над якими місту потрібно посилено працювати, з точки зору туризму. Рівень сервісу та персонал, що володіє англійською – також є викликами нашої сфери. Ми концентруємось на створенні туристичного продукту та роботу над його поліпшенням, а також промоцією міста як на українському так і на міжнародному рівнях», – сказала вона.
Проявом попиту на туристичний продукт міста є туристичні потоки, зокрема, їх динаміка, структура та відповідно витрати відвідувачів упродовж перебування в місті.
Читайте также: Велодорожки станут обязательными: где в Днепре сузят дороги и тротуары
Недосконалість системи туристичної статистики України не дозволяють точно оцінити туристичний потік до м. Дніпра. Статистичне спостереження в туризмі ведеться на основі даних звітності туристичних підприємств і закладів короткострокового розміщення (ЗКР).
«Тільки використання альтернативних методів збору даних, таких як аналіз Big Data від мобільних операторів, ручна вибірка відгуків на Tripadvisor та Booking.com дозволяють доповнювати картинку і робити більш адекватні розрахунки. Питанням аналізу Big Data займаються багато країн, наразі є методичні рекомендації Євросоюзу щодо методології обчислення даних для туризму, але система не налагоджена і все ще залишається багато викликів. В Україні особливо», – зазначила Анна Колєда.
За даними Головного управління статистики в Дніпропетровській області, чисельність обслужених туристичними підприємствами внутрішніх туристів є доволі низькою та нестабільною, іноземні туристи взагалі не обслуговувались, чисельність екскурсантів до 2016 р. була мізерною, а в 2016 р. досягла 5609 осіб. Нестабільний потік туристів до цього часу означає насамперед сильну залежність від стану зовнішнього середовища, відсутність стабілізації потоку засобами маркетингу, його повну нерегульованість.
Читайте также: З вуличних стовпів Дніпра має зникнути реклама
Разом з тим, статистика чисельності обслугованих у ЗКР міста показує позитивну динаміку упродовж останніх трьох років. Можна припустити, що ця статистика відбиває як мінімум 70% від загальної кількості розміщених у ЗКР. Оскільки показники чисельності обслугованих туристичними підприємствами міста є значно нижчими і мають нестабільну динаміку, це дозволяє припустити повну невідповідність поданих даних реальній ситуації.
Частка іноземців у загальній кількості розміщених у ЗКР не перевищує 10%, причому динаміка цієї частини турпотоку є повільнішою.
Тривалість перебування гостей міста у закладах розміщення має тенденцію до скорочення – від 3,6 ліжко-доби у 2014 р. до 2,8 – у 2016 р.
«Варто відзначити також, що попри дані офіційної статистики (67 готелів), на інтернет-ресурсах типу Booking.com зареєстровано понад 193 засоби розміщення, більша частина з яких – приватні апартаменти, діяльність яких неможливо відстежити звичайними статистичними засобами. Близько 42 % закладів розміщення, представлених на Booking.com, мають рейтинг 8+, що є доволі високим показником і говорить про задовільний рівень сервісу в місті», – додала Анна Колєда.
Читайте также: Как повысить комфортность жизни в Днепре?
Це означає, що, враховуючи середню ціну на готель в місті – 700 грн. за добу і, як мінімум, 200 грн. за добу на їжу, грошовий потік тільки від зареєстрованих туристів до міста становить не менше 455 млн. грн., з них надходять до бюджетів близько 22,75 млн. грн. Що є гідним приводом колись не туристичному місту звернути увагу на цей сектор економіки та почати вкладати увагу та інвестиції до нього.