Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Рада заборонила відчуження заставного житла валютних позичальників

Парламент ухвалив запропонований дніпропетровським нардепом Сергієм Рибалкою проект закону про заборону відчуження заставного житла валютних позичальників.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посилання м на прес-службу політсили.
Верховна Рада України у другому читанні та в цілому ухвалила законопроект про внесення змін до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту правпозичальників (№1610) авторства групи народних депутатів на чолі з головою фінансовогокомітету парламенту Сергієм Рибалкою.
Виступаючи у Верховній Раді, Сергій Рибалка заявив, що закон про мораторій, прийнятий ще в червні цього року, не виконувався. За його словами, відбувалися масові порушення прав людей на житло. «Неодноразово через виконавче розпорядженнянотаріуса людей позбавляли єдиного житла», – заявив член фракції Радикальної партіїСергій Рибалка. Тому, за його словами, запропоновані зміни до закону про тимчасовий мораторій передбачають уточнення щодо участі нотаріуса у цьому процесі.
Голова комітету з питань фінансів і банківської діяльності підкреслив, що мораторійтимчасовий – він повинен діяти до реструктуризації валютних кредитів. Сергій Рибалкаповідомив, що в робочій групі при комітеті представники позичальників, банків, НБУ іМінфіну вже наблизилися до певного компромісу. «Я дуже сподіваюся, що цей болючий вузол буде розв’язаний – люди отримують ясність і можливість поступово погасити борги, абанки – повернути частину коштів», – сказав він.
Однак, за його словами, до прийняття закону про реструктуризацію валютних кредитів важливо зберегти єдине житло для людей. «Вони повинні спокійно зустріти Новий рік», – сказав Сергій Рибалка. Він підкреслив, що співавторами законопроекту сталипредставники кількох фракцій.
Сергій Рибалка нагадав, що через значну девальвацію гривні законом про мораторій 3 червня було заборонено примусово стягувати житлове майно, яке вважаєтьсяпредметом застави, іпотеки або є забезпеченням споживчих кредитів. Мораторій діє до моменту реструктуризації валютних позик. Він застосовується за умови, що це майновідповідає визначеним у Законі критеріям: якщо людина там проживає, або якщо ценезавершене будівництво і у людини немає іншого житла; і якщо площа не перевищує ста сорока квадратних метрів для квартири і двохсот п’ятдесяти квадратних метрів дляжитлового будинку.