Рада заборонила відчуження заставного житла валютних позичальників

29.12.2014 10:43   -
Автор:

Парламент ухвалив запропонований дніпропетровським нардепом Сергієм Рибалкою проект закону про заборону відчуження заставного житла валютних позичальників.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посилання м на прес-службу політсили.
Верховна Рада України у другому читанні та в цілому ухвалила законопроект про внесення змін до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту правпозичальників (№1610) авторства групи народних депутатів на чолі з головою фінансовогокомітету парламенту Сергієм Рибалкою.
Виступаючи у Верховній Раді, Сергій Рибалка заявив, що закон про мораторій, прийнятий ще в червні цього року, не виконувався. За його словами, відбувалися масові порушення прав людей на житло. «Неодноразово через виконавче розпорядженнянотаріуса людей позбавляли єдиного житла», – заявив член фракції Радикальної партіїСергій Рибалка. Тому, за його словами, запропоновані зміни до закону про тимчасовий мораторій передбачають уточнення щодо участі нотаріуса у цьому процесі.
Голова комітету з питань фінансів і банківської діяльності підкреслив, що мораторійтимчасовий – він повинен діяти до реструктуризації валютних кредитів. Сергій Рибалкаповідомив, що в робочій групі при комітеті представники позичальників, банків, НБУ іМінфіну вже наблизилися до певного компромісу. «Я дуже сподіваюся, що цей болючий вузол буде розв’язаний – люди отримують ясність і можливість поступово погасити борги, абанки – повернути частину коштів», – сказав він.
Однак, за його словами, до прийняття закону про реструктуризацію валютних кредитів важливо зберегти єдине житло для людей. «Вони повинні спокійно зустріти Новий рік», – сказав Сергій Рибалка. Він підкреслив, що співавторами законопроекту сталипредставники кількох фракцій.
Сергій Рибалка нагадав, що через значну девальвацію гривні законом про мораторій 3 червня було заборонено примусово стягувати житлове майно, яке вважаєтьсяпредметом застави, іпотеки або є забезпеченням споживчих кредитів. Мораторій діє до моменту реструктуризації валютних позик. Він застосовується за умови, що це майновідповідає визначеним у Законі критеріям: якщо людина там проживає, або якщо ценезавершене будівництво і у людини немає іншого житла; і якщо площа не перевищує ста сорока квадратних метрів для квартири і двохсот п’ятдесяти квадратних метрів дляжитлового будинку.