Отримати статус УБД можна через комісію облвійськомата, – міськрада

02.12.2015 17:45   -
Автор:

Статус учасника бойових дій, звільнених з військової служби зі Збройних Сил України, встановлює спеціальна комісія при Дніпропетровському обласному військовому комісаріаті.
Про це під час прямої телефонної лінії повідомила головний спеціаліст Дніпропетровського обласного воєнного комісаріату Ксенія Вишивана, пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Відповідна комісія розглядає документи лише звільнених військовослужбовців Збройних Сил України. Якщо на момент демобілізації особа не отримала статус учасника бойових дій, вона звертається до районного військкомату для постановки на військовий облік та подає перелік документів – довідку про участь в АТО (прибуття/убуття), витяги з наказів по військовій частині та сектору (прибуття/убуття), згоду на обробку персональних даних, ксерокопії паспорту, ідентифікаційного коду. Після цього відповідні документи направляються до комісії при обласному військкоматі, яка ухвалює рішення про надання статусу учасника бойових дій», – сказала Ксенія Вишивана.
Вона також зазначила, якщо, наприклад, військова частина за різних причин не видала документи на руки, то військкомат самостійно направляє туди відповідний запит для отримання документів.
Читайте також: На Дніпропетровщині стартують безкоштовні IT-курси для переселенців
Після того, як особі встановлено статус учасника бойових дій або інваліда війни, вона підпадає під дію Закону України «Про статус ветеранів війни та гарантій їх соціального захисту» і користується усіма пільгами, передбаченими цим Законом.
«Наряду з цим Законом, у місті також працює міська програма «Родина Героя», ухвалена у 2014 році, яка теж передбачає пільги учасникам АТО та членам їх сімей на той період, коли встановлюється статус учасника бойових дій. Зокрема, в рамках цієї програми оплачуються комунальні послуги у розмірі 100%, надається безкоштовне харчування дітям учасників АТО у школах та дитсадках, матеріальна допомога на реабілітацію та оздоровлення згідно медичних показань. Для того, щоб отримати відповідні пільги, необхідно звернутися до районного управління праці та соціального захисту населення», – зазначила начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради Вікторія Сенаткіна.
Вона додала, що учасники бойових дій та інваліди війни мають змогу оздоровитися у різних санаторіях України й коштом державного бюджету. На сьогодні у для Дніпропетровська виділено 161 путівку. Для їх отримання необхідно теж звернутися до районного управління соцзахисту.
Читайте також: Сегодня ночью на iGov было запущено еще 17 онлайн услуг