ОСББ Дніпра отримали нову підтримку в парламенті, – Максим Курячий

15.06.2016 13:34   -
Автор:

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” (№4680). Народний депутат України Максим Курячий зауважив, що прийняті рішення покликані додатково захистити інтереси та права мешканців багатоквартирних будинків у питаннях утримання власного житла та створенні ОСББ. Він наголосив, що це дозволить прискорити процес появи нових ОСББ у Дніпрі.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу політика.
Під час свого виступу в парламенті Максим Курячий розповів про переваги цих змін: «По-перше, це безперервність щодо надання житлово-комунальних послуг. Це дуже важливо, оскільки багато людей не встигли визначитися самостійно з формою правління свого будинку і не встигли створити ОСББ. По-друге, цей законопроект надає людям можливість в подальшому в будь-який момент після відповідного попередження за 2 місяці достроково припинити та розірвати договір щодо утримання їх будинку і самостійно потім визначитися з формою правління цього будинку. Саме тому цей закон може бути інструментом щодо зменшення тарифів, інструментом для контролю щодо якості житлово-комунальних послуг».
Ще під час обговорення зазначалося, що статтею 13 Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що до визначення співвласниками багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, форми управління багатоквартирним будинком, але не більше одного року із дня набрання чинності цим Законом, послуги з утримання такого будинку надає суб’єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у багатоквартирному будинку до набрання чинності цим Законом.
У разі, якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.
Тобто, виходячи з вимог Закону, після 01.07.2016 мав відбутися перехід від послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій до послуги з управління багатоквартирними будинками.
В той же час організація та проведення конкурсу з надання послуги з управління багатоквартирним будинком, визначення переможця за результатами конкурсу (тобто, визначення управителя), а також приймання-передача житлових будинків в управління від попереднього надавача (виконавця) послуг займатиме у часі близько 3-6 місяців.
Таким чином, для забезпечення безперервності в належному обслуговуванні багатоквартирних будинків, до моменту визначення управителя для таких будинків і були внесені зміни до статті 13 Закону.
«Сьогодні по всій країні проводяться збори щодо утворення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Найголовніше побоювання є в тому, що люди вважають, що старі комунальні проблеми – дірки в крівлях, гнилі труби, затоплені підвали – ляжуть на них особисто. Але ми мусимо сказати людям правду і відверто, що ніхто не позбавляє місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування від виконання програм щодо підтримки ОСББ і капітальних ремонтів цих застарілих проблем», – підкреслив Максим Курячий.
Також відтепер співвласникам надається право достроково розірвати договір з призначеним на конкурсних засадах управителем в будь-який момент, якщо вони визначаються з формою управління багатоквартирним будинком. Для цього співвласники мають повідомити управителя про дострокове розірвання договору не пізніше ніж за два місяці до дати такого розірвання.
Законопроектом також передбачається право співвласників багатоквартирних будинків, утримання яких здійснювали житлово-будівельні (житлові) кооперативи і далі відшкодовувати витрати на утримання відповідних будинків і споруд та прибудинкових територій таким кооперативам до моменту створення в багатоквартирному будинку об’єднання співвласників або прийняття співвласниками рішення про форму управління багатоквартирним будинком.
«Рік тому ми з вами прийняли дійсно прогресивний революційний закон, який має позбавити українців комунального рабства, в якому багато років перебували наші люди. В житлових комунальних підприємствах не можна було добитися правди, а лише тільки кривду та знущання над громадянами. Люди платили квартплату, а взамін не отримували жодної послуги. Впевнений, що прийняті зміни до Закону забезпечать нові ініціативи мешканців нашого міста, які бажають захищати свої права та інтереси в питаннях утримання власного житла. Це дозволить прискорити процес створення нових ОСББ у Дніпрі», – наголосив Максим Курячий.