Нові правила паркування: моніторинг впровадження у Дніпрі

03.10.2018 11:45   -
Автор:

27 вересня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів». Тепер за порушення правил парковки передбачені великі штрафи. У Дніпрі здійснюють відповідні заходи для впровадження нового закону.
Про це повыдомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на пресс-службу Дніпровської міськради.
За порядком у цій сфері стежитимуть не тільки поліцейські, а й Інспекція з питань контролю за паркуванням. Крім цього, за грубі порушення правил у цій сфері, які деталізовано у 18 пунктах документа, автівку можуть забрати на штрафмайданчик без згоди її власника.
Міська рада створила Інспекцію з питань контролю за паркуванням. Наразі вирішуються питання про будівництво штрафмайданчиків та закупівлю евакуаторів. Інспектори проводитимуть роз’яснювальну роботу з водіями, а також можуть виписувати штрафи за несплату паркувальних зборів. У місті працюватимуть 15 фахівців.
За спроби безкоштовно залишити машину на майданчику для платного паркування передбачений штраф у 20-кратному розмірі від вартості однієї години парковки. Каратимуть і за паркування на місцях, призначених для авто людей з інвалідністю.
Відтепер патрульний поліцейський або інспектор з питань паркування зможуть виносити постанови за порушення правил паркування без участі особи. Відповідальність за скоєння правопорушень перш за все несе власник автомобіля, вказаний у документах. За порушення правил паркування автомобіля з іноземними номерами платить людина, яка ввезла це авто в Україну.
Також застосовуватимуть відеофіксацію. Поліцейські й інспектори з паркування отримали право за допомогою відеокамер записувати місця, час і дати ДТП та порушення правил паркування за відсутності водія. Необхідне обладнання наразі закуповують. Водночас нововведення передбачають покращення ситуації з місцями для паркування, зокрема в центральній частині міста.
За результатами аналізу ситуації з парковками в мерії Дніпра вирішили, що необхідно облаштувати близько 700-800 додаткових паркувальних місць у центрі Дніпра. Їх буде створено під час реконструкції цієї частини міста. Крім цього, весь паркувальний простір буде розділено на 3 зони, що допоможе розвантажити центр.
Наразі у Дніпрі є 19 організованих паркувальних майданчиків, з операторами яких встановлено договірні відносини. На цих майданчиках облаштовані паркомати. Сплачувати за паркування можна через автомат або у додатку Приват 24. Спростити процедуру оплати, а також отримувати інформацію про парковки, вільні місця на них тощо згодом можна буде за допомогою спеціального мобільного додатку Parking UA.
За даними четвертого всеукраїнського муніципального опитування, Дніпро посідає 9-те місце серед обласних центрів України за оцінками якості паркування. Дніпро випередив Львів, Одесу, Запоріжжя та Київ. За останні два роки, з 2016-го по 2018-й, у Дніпрі вдвічі збільшилася кількість позитивних оцінок щодо якості паркування.