Ліквідація райрад в Дніпрі відповідає децентралізації, – Ольга Корнєва

25.04.2018 16:15   -
Автор:

Ліквідація районних в місті Дніпрі рад є не тільки економічно обґрунтованою, але й відповідає сучасним тенденціям реформи децентралізації та реалізації задекларованого у Європейський хартії місцевого самоврядування.
Про це в спеціальному коментарі інтернет-виданню “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” розповіла голова ГО “Платформа місцевої ініціативи” Ольга Корнєва.
На сьогодні в Дніпрі 8 районних рад, в апараті яких працює понад 1 тис. співробітників та їх утримання обходиться місту щорічно у понад 70 млн грн. Між тим, районні ради наразі не виконують суттєвих функцій, дублюють функції міської ради, більшість їх повноважень вже і так передана міській раді, не мають впливу на вирішення проблем виборців. Також, як показує досвід спілкування з місцевими жителями, майже ніхто не знає своїх районних депутатів, а у випадку виникнення якоїсь проблеми – звертаються одразу до міськради, говорить вона.
Читайте также: В Днепре рекламы намного больше, чем в других городах Украины
“По суті, сьогодні йде пряма прив’язка жителя не до району, а до мікрорайону, наприклад Лівобережний, Парус, Тополя та ін. Це напряму пов’язано з місцем їх проживанням та особистими питаннями місцевого значення: благоустрій, комуналка, місцеві послуги. Навіть об’яви щодо купівлі-продажу житла містять інформацію не про район, а вказівку на мікрорайон, наприклад, Лівобережний-3, а не Амур-Нижньодніпровський район. Одразу стає зрозуміло, що це за територія, її благонадійність та спроможності”, – зауважила Ольга Корнєва.
Тому, йдучи в ногу з практикою розвинених європейських міст, таких як Варшава, Познань, Берлін, Марсель та ін., майбутнє Дніпра – за мікрорайонами, що являють собою певні органи самоорганізації населення, які стимулюють жителів цих територій приймати активну участь у вирішенні питань місцевого значення.
“Щодо надання необхідних адміністративних послуг – з цим цілком справляються ЦНАПи, які в Дніпрі вже і так активно діють. Ліквідація районних в місті Дніпрі рад є не тільки економічно обґрунтованою, але й відповідає сучасним тенденціям реформи децентралізації та реалізації задекларованого у Європейський хартії місцевого самоврядування принципу субсидіарності, тобто передачу повноважень щодо вирішення питань місцевого значення на найближчий до жителя рівень”, – говорить представник громадськості.