Дніпропетровських активістів просять заповнити реєстр корупціонерів

14.07.2015 13:30   -
Автор:

Дніпропетровських активістів запрошують вносити відомості до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.
Про це пише Єгор Соболєв на «УП», повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Я з неприємністю дізнався, що реєстр посадовців, що скоїли корупційні правопорушення, досі фактично закритий. Дніпропетровський журналіст Юрій Кірєєв представив на фестивалі результати власного розслідування про цю проблеми. І наглядно довів, що в реєстрі відсутні прізвища багатьох засуджених посадовців, а на журналістські запити Мінюст, який веде реєстр, відповідає типовими відписками. Ми домовилися це виправити.
Згідно закону, такий реєстр має бути відкритим. Щоб суспільство могло контролювати, що ніхто зі спійманих за руку не ліз знову на відповідальні посади. Разом з Юрієм, його столичним колегою Денисом Бігусом, громадськими організаціями Інститут регіональної преси та Центр протидії корупції ми створили робочу групу, і за пару засідань спроектували, як можна вирішити проблему.
Зокрема, ми домовилися про необхідність викладення усіх даних. Щоб громадяни не зверталися із запитами до Мінюсту, а легко бачили усі прізвища корупціонерів з посадами та фактами їхніх правопорушень. Щоб навіть програми-роботи могли забирати ці дані автоматично. Тоді журналісти та громадські активісти можна робити будь-які власні бази.
На наші обговорення ми запросили міністра юстиції Павла Петренка, який мобілізував відповідальних за реєстр підлеглих і разом з нами виробив план.
Сьогодні усі дані відкриті Мінюстом у точної відповідності до наших рекомендацій. Тестуйте. Тиждень чекаємо на пропозиції та зауваження. Присилайте мені на soboliev_y@rada.gov.ua», – написав Соболєв.
Читайте також: Будут ли наказаны пойманные коррупционеры на Днепропетровщине?