Чому в Дніпрі почався «ларьочний» заколот?

07.12.2016 13:09   -
Автор:

Увечері 6 грудня не всі дніпряни змогли нормально дістатися з роботи додому. І справа не в рясному снігопаді: шляхи комунальні служби вже навчилися розчищати швидко і якісно. А через те, що півтори сотні людей близько 17:00 перекрили просп. Богдана Хмельницького (колишню вул. Героїв Сталінграда) та прилеглі до нього вулиці.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на Днепропетровскую панораму.
Що ж змусило людей піти на цей відчайдушний крок? За їх словами, побоювання, що цієї ночі знесуть кіоски на вул. Інженерній. Приписи підприємці вже отримали. Саме тому вони взяли теплий одяг, принесли до «Терри» шини (з якими, щоправда, не знали, що робити) і заблокували дорогу.
Після зміни робітники заводу Пресів, які хотіли потрапити додому, офісні працівники, в тому числі з маленькими дітьми, що поверталися з центру, мерзли на зупинках або набивалися в переповнені маршрутки, які обхідними шляхами, через двори пробиралися до дому. Кілька екіпажів поліції приїхали на місце масових заворушень, але не намагалися розблокувати дорогу, а тільки стежили, щоб пішоходи, яких, за їх словами, «Дістали бариги з їх будками і бунтами!» не натовкли пики учасникам акції протесту. Незважаючи на те, що в кіосках ми найчастіше бачимо літніх дам, захищати їх права вийшли, головним чином, молодики спортивної статури. Хто вони? Деякі ЗМІ називали їх «членами сім’ї підприємців».

Давайте розберемося, чому всі ці «внучата» вийшли на вулицю саме сьогодні? За словами начальника управління реклами та торгівлі Дніпровської міськради Руслана Мороза, на 7 грудня запланована друга серія демонтажу кіосків по вул. Інженерній на виконання рішення міськради №366 від 01.09.2016. Цим рішенням передбачалося звільнити цю вулицю від будок, працівники яких перетворювали прилеглі двори на смітник, а під’їзди – на громадські вбиральні, та відкрити її для проїзду транспорту. Більшість мешканців 12 кварталу до цих планів поставилася позитивно. Адже в цьому районі багато стаціонарних (великих і маленьких) магазинів, в яких завжди можна купити все необхідне.
Перший етап розчищення вулиці від кіосків пройшов 12 вересня. Знесли тоді не все, тому що деякі підприємці запевняли, що їх документи ось-ось будуть готові. А деякі буквально захищали будки своїми тілами.
«Не можу зрозуміти, чому за цей час там з’явилася купа нових кіосків, – каже Руслан Мороз. – Хто дав в тому місці «зелене світло» підприємцям на виготовлення та установлення нових кіосків? І тепер вони вийшли і перекрили проспект Богдана Хмельницького, тому, що знову ж таки, хтось їх переконав, що влада чинить несправедливо. Рішення міськради про відновлення руху по вул. Інженерній ніхто не відміняв! Ще у вересні я оголосив, що це був перший етап демонтажу, за яким послідує другий. І в часі ми їх рознесли, щоб люди встигли знайти собі нову оренду. Але навіщо слухати міську владу? Краще послухати місцевих царьків, які наплели підприємцям, що все порішали і здерли за півроку вперед оренду, прекрасно розуміючи чим все це скінчиться».
Емоційні тітоньки на засніженій вулиці кричали в телекамери, що вони заплатили великі гроші й тому їх не можна зносити. Питання, кому заплатили. Підприємці на камеру не називали ім’я «благодійника». Але «не для преси» повідомляли, що депутат міськради Михайло Гороховський пообіцяв їм залагодити всі проблеми з місцевою владою. Порівняно недорого – всього за 200 доларів в місяць. І гроші довелося сплатити вперед за 6 місяців. Не дивно, що дрібні бізнесмени обурилися, коли дізналися, що пошилися в дурні. Але замість того, щоб піти до прокуратури та написати на шахраїв заяву, чомусь заходились блокувати вулиці.
Ми б, можливо, і не повірили в такий наклеп на народного обранця. Але за кілька днів до цих подій в мережі з’явилося відео, як брат депутата, Вадим Гороховський, влаштував лежачий страйк під кабінетом міського голови Дніпра. А коли журналісти запитали чоловіка, що спричинило таку дивну його поведінку, Вадим Гороховський категорично відмовився відповідати.
Чому підприємці повірили братам більше, ніж офіційним заявам чиновників мерії? Тому що ця сімейка багато років кришувала незаконну торгівлю і відносила до міськради частину зібраних з «ларьочників» грошей. Але влада змінилася. І підтвердження слів мера Дніпра Бориса Філатова про нульову толерантність до корупції ми змогли побачити своїми очима. Шкода, що підприємці не дослухалися до них одразу. Тепер вони втратили свої гроші і зіпсували вечір тисячам містян – своїм колишнім покупцям.