95% українських товарів ввозитимуться до Туреччини без сплати мита

07.02.2022 09:38   -

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр торгівлі Туреччини Мехмет Мус підписали угоду про Зону вільної торгівлі між країнами.

95% українських товарів будуть ввозитися до Туреччини без сплати мит завдяки угоді про вільну торгівлю, яку підписали прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр торгівлі Туреччини Махмедом Мушем, – повідомив Шмигаль у фейсбуці.

«Шлях до підписання тривав близько 20 років. Тепер 95% українських товарів будуть ввозитися на територію Туреччини без сплати мита, завдяки чому український бізнес буде економити від 10 млрд грн щорічно», – написав прем’єр.

За його словами, угода насамперед позитивно вплине на розвиток української промисловості та машинобудування.

«Вона також захищає інтереси сторін: наприклад, Україна залишила за собою право застосувати експортне мито на вивезення металолому», – наголосив голава уряду.

Очікується, що угода про Зону вільної торгівлі між країнами даватиме додаткові 2% ВВП щорічно.

Основа угоди – обнуління мит Туреччиною на 10 337 товарних позицій. Це 95% загальної кількості товарів. Ще на 1 348 товарних позицій діятимуть тарифні квоти або скорочення мит.

3 лютого Україна і Туреччина підписали угоду про вільну торгівлю.

Згідно з документом, Україна залишає за собою право застосовувати мито на експорт металобрухту, водночас Туреччина відкриває внутрішній ринок для українського металу. Ще на 130 товарних позицій товарів металургії встановлено часткове скорочення мит, а для 160 товарів металургії встановлюються додаткові квоти.

Також Україна збереже мита на ввезення вживаних автомобілів, встановлюючи перехідні періоди від трьох до п’яти років на транспортні засоби та продукцію легкої промисловості. Водночас сторони зберігають за собою право відновити дію мит через механізм двосторонніх захисних заходів.

Перегляд угоди має відбутися не пізніше ніж через два роки.