73% ветеранів АТО/ООС вважають себе чужими в суспільстві

27.01.2020 17:17   -
Автор:

На замовлення Міжнародної Організації з питань Міграції в липні-жовтні 2019 року було проведено дослідження щодо особливостей соціальної адаптації ветеранів російсько-української війни на Донбасі після їх повернення з війни. Були опитані ветерани Київської, Львівської та Дніпропетровської областей. Про це повідомляє сайт Без броні.
Згідно із даними дослідження, 49 % опитаних ветеранів (ветеранок) відчувають упереджене до себе ставлення з боку оточуючих – в медичних закладах, міському транспорті, на роботі, державних установах.
32% почувають себе відчуженими від суспільства, а 73% опитаних засвідчують нерозуміння їхніх емоцій і стану з боку.
Більшість ветеранів не отримали від держави послуг з надання позачергового житла, але також більшість ствердно відповіла на питання, чи забезпечують їх медичні заклади безкоштовними ліками. В той же час, кожен третій опитаний ветеран не отримував безкоштовного санаторно-курортного лікування.
Опитування проводилося на замовлення Міжнародної організації міграції у липні-жовтні 2019 року і включало кількісні і якісні компоненти. Було проведено 1780 інтерв’ю з ветеранами і 750 інтерв’ю з членами сімей ветеранів. Також було опитано 2530 респондентів Києві та Київській області, а також у Дніпропетровській та Львівській областях.
Світлина від Анатолія Матіоса.
Проблема ресоціалізації і післявоєнної адаптації ветеранів (ветеранок) АТО/ООС є досить болючою для нашої країни.
Нагадаємо, що згідно повідомлення військового прокурора Анатолія Матіоса, що він зробив у лютому 2019 року, «лише за даними ЄРДР з майже 313 тисяч учасників АТО 518 осіб вчинили самогубства. Скільки ними вчинено у цивільному житті злочинів на ґрунті ПТРС- не обліковує ніхто».
Днепр.Главное