41% українців вважають, що їх економічне становище значно погіршилось за останній рік, – соцопитування

21.12.2021 19:00   -

Всеукраїнське опитування громадської думки Міжнародного республіканського інституту (МРІ) в Україні показує, що більшість населення підтримує вступ України до НАТО та Європейського Союзу. Опитування також свідчить про занепокоєння громадян щодо особистих економічних проблем та вакцинції від COVID-19.

Опитування проводилося соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень (CISR) Міжнародного республіканського інституту по всій Україні, крім окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей, у період з 6 по 15 листопада 2021 року, шляхом особистих інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Загальний обсяг вибірки становить 2400 жителів України віком 18 років і старше.

Згідно із результатами опитування, 41% респондентів відповіли, що за останні 12 місяців їх економічне становище значно погіршилось. Ще 27% вважають, що фінансове становище погіршилось, але не суттєво. І лише 1% вказали, що становище покращилось.

Окрім того, оцінка загального стану справ у країні, оцінка вірності вектору розвитку України також суттєво знизилась. Після ейфорії на тлі перемоги Зеленського і його обіцянок прийшло розуміння того, що вони були лише обіцянками. Так, якщо в другому півріччі 2019 року 34 – 39% українців вважали, що справи України йдуть у вірному напрямку, то в листопаді 2021 року так вважають лише 22% опитаних, в той час як 67% респондентів висловили протилежну думку.

Також показово, що попри обіцянки і демонстрацію боротьби з корупцією, саме цю проблему українці вважають головною в країні, поруч із інфляцією та зростанням тарифів на комуналку.

Щодо вступу України до міжнародного економічного союзу, 58% українців обрали б ЄС і лише 21% – Митний союз з Росією, Білоруссю та Казахстаном. А ось підтримка щодо вступу України до НАТО становить 54%.

Щодо особистих викликів, то українців найбільше турбують економічні питання, які впливають на їхній добробут. А саме – інфляція та зростання тарифів, як зазначили 49% та 45% українців відповідно.

Опитування також показало, що значна частина українців стурбована наслідками вакцинації від COVID-19. 38% українців не бажають проходити вакцинацію. Серед них 31% боїться побічних ефектів, а 24% не вірить у ефективність вакцини.