4 держави повідомили МЗС України про наміри здійснити евакуацію своїх співробітників та їх сімей

24.01.2022 20:50   -

В умовах наростаючої паніки про близький можливий широкомасштабний напад військ РФ на Україну, деякі іноземні посольства прийняли рішення про евакуацію своїх співробітників з України.

Станом на 24 січня, вже чотири держави повідомили МЗС України про свої наміри здійснити евакуацію членів родин і частини співробітників або дозволити їм добровільно залишити українську територію: США, Велика Британія, Австралія та Німеччина, – повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Втім, у МЗС тішаться, що зі 129 іноземних посольств та консульських установ таке рішення прийняли всього 4 і подякували решті за витримку і солідарність з Україною.

Решта держав, Європейський Союз, ОБСЄ, Рада Європи, ООН, НАТО та представництва інших міжнародних і регіональних організацій інформують МЗС про відсутність на цьому етапі планів здійснювати евакуацію або скорочення персоналу з огляду на відсутність достатніх причин для такого кроку. Важливо, що такої позиції дотримуються і ті країни, дипломатичні представництва яких розташовані в регіонах нашої держави, які межують з територією Російської Федерації. Висловлюємо вдячність нашим міжнародним партнерам, які тверезо оцінюють ситуацію, що склалася, і не вдаються до передчасних евакуаційних заходів. Це – справжній прояв солідарності з Україною“, – йдеться у коментарі МЗС.

У повідомленні на сайті посольства США в Україні цю інформацію підтверджено і зазначено, що рішення про евакуацію родин дипломатів викликане саме загрозою російської агресії.

24 січня Державний департамент США дав дозвіл на добровільний від’їзд («санкціонований від’їзд») державних службовців США та наказав виїхати членам родин («обов’язковий від’їзд») державних службовців США з посольства у Києві. Санкціонований від’їзд дає цим працівникам можливість поїхати, якщо вони бажають; їх виїзд не є обов’язковим. Обов’язковий від’їзд для членів родин вимагає, щоб родини залишили країну. Статус розпорядження про від’їзд з посольства США буде переглянуто не пізніше ніж за 30 днів. Держдепартамент ухвалив рішення дозволити виїзд з дипломатичної місії в Україні, як особливу пересторогу через постійні зусилля Росії з дестабілізації країни та підриву безпеки громадян України й інших осіб, які відвідують Україну або проживають в Україні“, – йдеться у заяві посольства США.