14 серпня святкують Медовий Спас

14.08.2021 10:22   -

Щороку 14 серпня християни східного обряду відзначають свято Маковія (Перший або Медовий Спас). Це перше з трьох літніх свят на честь Спасителя. У цей же день починається великий Успенський піст, який триватиме до 28 серпня – свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Свято було встановлене в Константинополі у IX столітті спочатку як місцеве, але вже в XII-XIV століттях відзначалося в усіх православних церквах. За переказами, саме у серпні у Константинополі вирувала страшна епідемія. Щоб запобігти хворобам і людським смертям, із храму Святої Софії винесли частину хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос, і освятили ним всі водойми та колодязі столиці Візантійської імперії. І сталося диво — епідемія пішла з Константинополя. Тому цього дня шанують винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, а Медовий Спас ще називають Спасом на воді. У цей день, крім меду, маку та польових трав, освячують воду у церквах, а також влаштовують хресні ходи до водойм.

У церковному календарі свято Маковія називають на честь пам’яті семи мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломонії та учителя Єлеазара, які в 166 році до нашої ери прийняли мученицьку смерть за віру в Бога. Назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея й маку, який дозріває у середині серпня.

Свято також називають Медовим Спасом, бо саме на цей час припадає збір меду з вуликів.

Цього дня у храмах заведено освячувати мак, воду, мед нового врожаю та букети з трав та квітів – так звані “маковійчики” або “маковійки”. Вважається, що якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство. Освячені букети й трави зберігали за іконами як цілюще зілля, яке давали хворій худобі, а мак використовували для охорони житла від нечистої сили. Господині до цього свята пекли пироги та коржі з маком або готували вареники та млинці з маковою начинкою.

Також здавна на Маковія існували суворі заборони. Зокрема, у цей день не можна:

  • працювати в полі, на городі й вдома;
  • порушувати приписи Успенського посту;
  • сваритися і лихословити;
  • голосно говорити та влаштовувати галасливі застілля.
  • З 15 серпня не можна купатися в озерах і річках, інакше, за повір’ями, з’явиться ризик потонути або серйозно захворіти тощо.

Від Маковея починається великий Успенський піст. Він такий же суворий, як i Великий піст і триватиме до 28 серпня – свята Успіння Пресвятої Богородиці. Тож у цей день бажано утриматися від їжі, але можна вживати сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти та хліб.

Наступним після Маковія (Першого Спасу) йде Другий Спас або Яблучний, який святкують 19 серпня, а Третій Спас (Хлібний) припадає на 29 серпня.