“0 проміле” – спільна акція медиків і журналістів Білорусі проти лукашенківського терору

25.11.2020 08:23   -

Працівники лікарні швидкої медичної допомоги в Мінську в рамках акції солідарності зі своїм заарештованим колегою Артемом Сорокіним під назвою “0 проміле” стали до стінки, протестуючи проти свавілля силовиків режиму самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка

Затриманий лікар швидкої допомоги Артем Сорокін спростував слова влади про те, що активіст Роман Бондаренко був в нетверезому вигляді під час бійки з силовиками на “Площі змін” в Мінську, передає Радыё Свабода.

Зараз Сорокін знаходиться в СІЗО КДБ.

Затриманий — лікар вищої категорії, працює анестезіологом-реаніматологом в машині швидкої допомоги.

Лікарі стали до стінки, піднявши руки з листочками “0 проміле” в знак протесту проти кримінального переслідування свого колеги.

Слідом за медиками з ЛШМД вишикувалися в коридорі з табличками “0 проміле” співробітники видання TUT.BY.

Вже п’яту добу в СІЗО КДБ знаходяться також і журналіст TUT.BY Катерина Борисевич. Разом з лікарем Артемом Сорокіним вони є підозрюваними у ч. 3. ст. 178 — “розголошення лікарської таємниці, що спричинило тяжкі наслідки”. Генпрокуратура підозрює лікаря в розголошенні медичної таємниці, нібито він поширив інформацію, що в крові Романа Бондаренко не було виявлено етанолу, причому це, за версією відомства, «недостовірні відомості».

На TUT.BY було опубліковано документ, який свідчить про те, що в крові побитого і померлого Романа Бондаренка не було алкоголю.

Олександр Лукашенко заявляв, що Роман був п’яний. При цьому за побиття Романа Бондаренка ніхто не затриманий, більш того — навіть не порушено кримінальну справу.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала медика і журналіста в’язнями совісті.