Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Військовий облік в Україні: яким категоріям громадян потрібно йти до ТЦК без повістки

Деяким категоріям громадян слід одразу ставати на військовий облік, не чекаючи повістку.

Що таке військовий облік і навіщо він потрібен?

Головна мета військового обліку полягає у вчасному виявлені всіх громадян призовного віку, які проживають на території, яка обслуговується військовим комісаріатом. Це включає ідентифікацію їх кількості та характеристик з метою організованого проведення регулярних призовів на строкову військову службу. Важливо також забезпечити систематичний контроль за дотриманням громадянами законодавства України, зокрема Закону України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”.

Україна веде військовий облік, збираючи інформацію за місцем проживання у ТЦК (територіальних центрах комплектування, колишніх військкоматах), а також за місцем роботи та навчання, або в українських дипломатичних установах, якщо особа тимчасово перебуває за межами країни.

У тих населених пунктах, де відсутні ТЦК, ведеться військовий облік за допомогою місцевих органів самоврядування. Інформацію для військового обліку отримують на підставі паспорта громадянина України та інших військово-облікових документів.

Категорії осіб, які повинні йти до ТЦК без повістки

За пунктом 21 Порядку, на військовий облік в Україні стають:

Участь у військовому обліку для жінок залишається добровільною. У той час як для чоловіків обов’язковою є постановка на військовий облік з 16 років (у рік до досягнення 17-річного віку) і після досягнення 27 років або після переведення в запас. Верхній віковий ліміт для перебування на військовому обліку в Україні – 60 років.

Для реєстрації на військовому обліку не потрібна повістка – чоловік повинен особисто з’явитися в ТЦК за місцем свого проживання.

Які документи потрібно мати з собою?

Згідно Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» для постановки на військовий облік призовників та військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах треба мати наступний список документів: 

Прибувши до нового місця проживання, призовники та військовозобов’язані повинні упродовж 7 днів зареєструватися на військовий облік. 

Які наслідки можуть бути за ухилення від військового обліку?

Адміністративна відповідальність настає, коли громадянин не виконав свої зобов’язання, визначені порядком ведення військового обліку, зокрема в додатку № 2. До таких порушень, зокрема, належать:

За ухилення від військового обліку передбачена кримінальна відповідальність згідно зі статтею 337 Кримінального кодексу, що може включати штраф у розмірі від 5 100 до 8 500 гривень або виправні роботи до одного року. Ці штрафи також можуть бути застосовані до керівників підприємства, де працює відповідна особа.

За матеріалами «Дніпро Оперативний».