Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Напередодні введення режиму припинення вогню на Донбасі терористи вчинили провокацію

Armed men, wearing black and orange ribbons of St. George - a symbol widely associated with pro-Russian protests in Ukraine, drive an armoured personnel carrier in Slaviansk April 18, 2014. The self-declared leader of pro-Russian separatists in eastern Ukraine, Denis Pushilin, on Friday said that he did not consider his men to be bound by an agreement between Russia and Ukraine to disarm and vacate occupied buildings. REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY)

Сьогодні уночі почав діяти режим повного припинення вогню на лінії розмежування військ на Донбасі, про що домовились у Мінську.

Втім, штаб ООС повідомив про масштабну провокацію з боку терористично-окупаційних військ – напередодні введення режиму тиші, бойовики здійснили масшбане мінування територій неподалік українських позицій. Мінування провели спеціальними мінами, що можуть вибухати через дистанційне керування. В такий спосіб, за повідомленням штабу ООС, бойовики можуть імітувати артилерійський обстріл, здійснений ніби українськими військовими.

“… напередодні повного і всеосяжного режиму припинення вогню ворог зробив чергову провокацію неподалік Новомихайлівки та здійснив мінування українських позицій протипіхотними мінами ПОМ-2 за допомогою протитанкових гранатометів. Такі міни заборонені Оттавською конвенцією та виготовляються виключно в Російській Федерації. ПОМ-2 ставиться дистанційно і має період самоліквідації від 4 до 100 годин. Підступність провокації полягає у тому, що невдовзі, уже під час дії перемир’я, міна може детонувати і вибух розцінюватиметься, як обстріл зі сторони українських позицій, або підрив українських воїнів на власних мінах. Тобто, в будь-якому випадку, як зрив повного і всеосяжного режиму припинення вогню“, – зазначено в повідомленні штабу ООС.

Для довідки: ПОМ-2 — протипіхотна міна осколкова натяжної дії. Назва боєприпасу — абревіатура – “Протипіхотна Осколкова Міна». Міна ПОМ-2 призначена для виведення з ладу особового складу противника та встановлюється тільки засобами дистанційного мінування. Ураження наноситься осколками, на які дробиться корпус після підриву заряду вибухової речовини. У той момент, коли людина, зачепившись за один з датчиків цілі (тонка капронова нитка оливкового кольору) відбувається підрив міни. Час бойової роботи може становити від 4 до 100 годин після чого запрацює пристрій самоліквідації, який забезпечує самоліквідацію міни підривом.