Журналісти розкрили схему екс-нардепа БПП Павелка на 8 мільйонів євро (відео)

04.11.2019 10:30   -
Автор:

Мільйони євро від Європейської федерації на будівництво полів зі штучним покриттям щороку: футбол, без перебільшення, є спортом №1 в Україні. Але «крекс, пекс, фекс!» – і футбольні поля перетворюються на «поля чудес» для збагачення обраних. Які шляхи освоєння європейських мільйонів вигадала ФФУ замість створення майданчиків дня юних українських мессі і роналду? Дивіться в ексклюзивному розслідуванні Кирила Вольного, передає “СтопКор“.
Європейська федерація футболу щорічно в межах соціальної програми «Хет-трик» виділяє Україні майже 6 мільйонів євро на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям. Цього фінансування достатньо, щоб щороку будувати 300 футбольних майданчиків по всій країні.
Але Федерація футболу України вирішила розпорядитись європейськими грошима по-іншому: замість будівництва футбольних майданчиків голова ФФУ та вже колишній нардеп від БПП Андрій Павелко забажав спорудити завод з виробництва штучного покриття для футбольних полів.

Для цього у 2016 році неприбуткова громадська організація «Федерація футболу України» засновує комерційного двійника – ТОВ «ФФУ Продакшн» – і спрямовує 8 мільйонів євро з соціальної програми на будівництво цього заводу.
Нагадаємо, саме ця компанія керує недержавним заводом з виробництва штучної трави для футбольних полів, відкритим восени 2017 року у селі Мартусівка на Київщині та побудованим за кошти Федерації футболу України.
Завод “ФФУ Продакшн” Фото: Ukrainian Association of Football
«На той період Павелко задекларував програму будівництва полів та майданчиків по Україні. Природно, чудовий проєкт, і, звісно ж, його неможливо було не підтримати», – коментує президент Федерації футболу м. Києва Ігор Кочетов.
Здавалося б, ідея дійсно гарна, але перша жовта картка керівництву ФФУ: вітчизняне покриття виявилось дорожчим, ніж закордонні аналоги.
Адже якщо раніше федерація купувала імпортне покриття по 12 євро за кв. м, то ціна на власному заводі несподівано сягнула 16 євро, тобто на кожному квадраті додаткові витрати відтепер становлять 4 «зайвих» євро. У такий спосіб вартість штучного покриття для футбольних полів була умисно завищена майже в півтора раза.