Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Пийте воду і провітрюйте кімнату – поради лікаря при захворюванні на Ковід-19

Українська лікарка, фахівець-інфекціоність Катерина Булавінова вважає, що прості речі можуть врятувати життя і полегшити перебіг захворювання на коронавірус. Добре відома усім порада пити побільше рідини в хворобливому стані – діє і в умовах перенесення ковіду.

Катерина Булавінова, практикуючий педіатр – інфекціоніст, експерт по вакцинації. Вона співпрацює з ЮНІСЕФ більше семи років, і бере участь у впровадженні різних програм з питань здоров’я матері і дитини. В останні роки Катерина веде тренінги і рецензує навчальні програми ЮНІСЕФ для лікарів і медичних працівників щодо ефективного консультування з питань вакцинації.

Я щодня отримую велику кількість запитів від родичів пацієнтів та самих пацієнтів, які захворіли на COVID-19. Що мене дивує? Пацієнти готові вживати всі можливі пігулки, свічки, сиропи тощо. Але зовсім несерйозно ставляться до того, що потрібно пити багато рідини: оптимально – 300 мл щогодини. Дуже важливо провітрювати й ставитися до цього серйозно: у повітрі, яке ми вдихаємо, має бути багато кисню. Будь ласка, ставтеся до простих речей серйозно. Прості речі рятують життя“, – вважає лікарка.

Окрім того, Катерина вважає, що не завадить підстрахуватися і підготуватися до можливих ускладнень захворювання. Основне, що треба зробити – продумати алгоритм своїх дій у такій ситуації, перевірити контакти зі своїм лікарем, дізнатися, де і як можна дістати кисень на випадок крайньої потреби.

У нас багато невакцинованих людей. Коли вони хворіють на тяжкий COVID-19, вони виявляються зовсім неготовими. Вони геть не знають: де взяти
кисневий концентратор, якщо раптом не буде місць у лікарні й потрібно почекати на госпіталізацію, куди саме госпіталізуватися, хто їхній лікар, як із ним зв’язуватися, в якому месенджері. Будь ласка, підготуйтеся до цієї ситуації якомога швидше, вам це дуже стане у пригоді
“, – закликає медик.