Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Фільм про легендарних хокеїстів НХЛ з українським корінням відсьогодні в кінотеатрах

′′UKE: Незліченна історія хокейних легенд′′ – у національному кінопрокаті стрічка з’явиться 3 грудня 2020 року.

“ЮКІ” — фільм про реальні історії перемог вільних українців. У ньому зафіксовано внесок хокеїстів з українським походженням у Національну хокейну лігу Північної Америки, яка 26 листопада відсвяткувала своє 103-річчя. Фільм створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно і Міністерства культури та інформаційної політики. 

Моя ціль – показати, що ці колишні гравці НХЛ пишаються своєю українською спадщиною!” – заявив в інтерв’ю Kyiv Post режисер Володимир Мула.

Ukrainians або коротко UKE — саме так у Північній Америці називають вихідців із України. Їхні історії викликають захват та мотивують! Через відчай і біль до успіху, через свободу і жагу перемагати до тріумфу — їхні імена назавжди вписано в історію найвідомішої хокейної ліги NHL.

Іван Грецький, Орест Кіндрачук, Ерік Нестеренко, Іван Буцик, Руслан Федотенко та багато інших, що у різні епохи здобували світову славу за океаном.

За словами режисера та продюсера фільму Володимира Мули, в основі стрічки — виняткове дослідження творчої команди проєкту:

Як з’ясувалося, на кільцях Кубка Стенлі — головного трофею ліги світу NHL — масово зафіксовані прізвища українських гравців. Саме наші співвітчизники стояли біля витоків зародження хокейного турніру ще на початку його становлення та розвитку за океаном. Їхній внесок в історію хокейних клубів, честь яких вони захищали, надихнув на подальші звершення мільйони людей у Канаді та США. І кожному з них вдалося зберегти у душі шматочок далекої, але рідної серцю України.

Український режисер Володимир Мула (C) готує сцену зі свого документального фільму “Юкі” в “Гілберт Плейнс”, штат Манітоба, Канада, у січні 2020 року. Діти на знімку одягнені у форму з іменами гравців Національної хокейної ліги Північної Америки українського походження. 
Ці гравці є головними героями документального фільму.

Едді Шах – чотириразовий володар Кубка Стенлі, який народився в українській родині у канадському гірничому містечку Садбері. Професійну кар’єру хокеїста розпочав у 1957 році та провів 17 сезонів, зігравши 1047 матчі у регулярному чемпіонаті НХЛ.

Протягом цих років він захищав кольори таких команд, як «Нью-Йорк Рейнджерс», «Торонто Мейпл-Ліфс», «Бостон Брюїнс», «Лос-Анджелес Кінґс», «Баффало Сейбрс» та «Піттсбурґ Пінґвінс». Проте саме у складі команди «Торонто Мейпл-Ліфс» він вигравав головний хокейний трофей світу (1962, 1963, 1964, 1967). Причому у 1963-му році Едді закинув переможну шайбу у вирішальній грі фіналу плей-офф.

Після завершення кар’єри Едді знімався у рекламних роликах і навіть мав власну мережу магазинів пончиків. На жаль, влітку 2020 року він пішов з життя, залишивши за собою славу одного з найкращих лівих нападників «Золотої Ери НХЛ».

Герої: Орест Кіндрачук, Іван Буцик, Кен Данейко, Джеф Чикрун, Ерик Нестеренко, Брюс Драйвер, Володимир Грецький, Еді Шах, Руслан Федотенко, Іван Грецький

В епізодах: Джері Савчук (син Тараса Савчука), Келі Груді (хокейний аналітик телеканалу CBC), Роман Коваль (історик), Мирон Биць (Президент УСЦАК), Орест Теплий (приватний колекціонер).