Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Зеленський укладе безвіз із Китаєм задля розвитку “міжлюдських контактів”

Президент України Зеленський 13 липня провів першу телефонну розмову з головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном, – повідомляє Офіс президента.

Згідно з повідомленням, політики привітали один одного з 10-ю річницею встановлення стратегічного партнерства між Україною та Китаєм.

В ході візиту до України Голови КНР Ху Цзіньтао у червні 2011 р. українсько-китайські взаємини були офіційно за­кріплені відповідною Спільною декларацією як відносини стратегічного партнерства. У грудні 1913 р. в Пекіні були підписані Договір про дружбу і співробітництво між Україною і КНР, Спільна декларація про подальше поглиблення відносин стратегічного партнерства та відповідна Програма розвитку відносин на 2014 – 2018 роки.

Встановлення відносин стратегічного партнерства між Україною та Китаєм президент Віктор Янукович назвав головним підсумком державного візиту в Україну голови КНР Ху Цзіньтао.

“Без перебільшення, це знаменує історичний прорив в українсько-китайських взаєминах”, – сказав Янукович, коментуючи підписання спільної декларації про стратегічне партнерство.

Янукович назвав “плідну економічну співпрацю з Китаєм одним із визначальних чинників успішної модернізації національної економіки України”.

Серед сфер, де вже співпраця почалася, Янукович назвав інфраструктурне будівництво, енергетику, інноваційний розвиток та високі технології.

Наразі очільники держав домовились укласти угоду про безвіз між Україною та Китаєм. Зеленський назвав Китай торговельно-економічним партнером України номер один у світі і зазначив, що, попри глобальну пандемію, товарообіг між Україною й Китаєм зростає другий рік поспіль.

Сі Цзіньпін, своєю чергою, висловив готовність Китаю співпрацювати на напрямі «Великого будівництва», а Зеленський наголосив на важливості участі китайських інвесторів у проєктах з розвитку інфраструктури морських портів, будівництва й модернізації доріг.

«Володимир Зеленський наголосив на важливості участі китайських інвесторів у реалізації низки проектів з розвитку інфраструктури морських портів, будівництва й модернізації доріг, розвитку залізниць та міської інфраструктури й муніципального господарства», – йдеться в повідомленні.

Зеленський висловив сподівання, що Україна може стати «містком у Європу» для китайського бізнесу.

У липні 2020 року Володимир Зеленський підписав указ про тимчасове запровадження безвізового режиму для громадян Китаю, які в’їжджають в Україну з туристичною метою.

У липні голова політради «Слуги народу» Давид Арахамія заявив, що партія має намір переймати досвід Комуністичної партії Китаю в управлінні економікою і побудові держави.