Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Збільшення мінімальної зарплати у 2024 році: подробиці

Новий рік почався із підвищення мінімальної зарплати. Уряд схвалив відповідні зміни та заклав витрати у держбюджет. Ба більше, мінімалку у 2024-му планують підвищувати двічі! Перший етап уже з січня до 7100 гривень. Наступне підвищення буде у квітні до 8000 гривень.

Марія працює в інспекції з питань праці та зайнятості населення діловодом.  Хоча навчалась на геофізика.  

“Зараз дуже складно знайти роботу. Я по спеціальності геофізик, намагалась працювати по спеціальності, не виходило. То я не підходила роботодавцю, немає досвіду відповідного, то мене щось не влаштовувало, якісь умови. Мені порекомендували звернутись в інспекцію по праці і тут знайшлась робота на громадських початках”, – розповідає діловодка Марія.

Жінка працює діловодом вже майже півроку. Наразі отримує мінімальну заробітну плату, тому радіє новині про її підвищення. 

“Я знаю, що буде підвищення, це дуже приємно, хоч і не на багато, але все одно на якісь смаколики, помади будуть додаткові гроші”, – каже діловодка Марія.

Економісти кажуть, стара мінімальна заробітна плата вже не відповідає реаліям сьогодення. Тому і запланувати її підвищення у 2024-му у два етапи. 

“З січня та з липня. Власне в липні місяці вона має стати 8 000 гривень. Це мінімальна заробітна плата. По суті, виходячи з даних які є на сьогодні, коли ми говоримо про фактичний прожитковий мінімум, та до речі нагадаю, що зараз мінімальна – 6700. З січня місяця має бути – 7100, а потім – 8 000 в липні. Так от власне 8 000 гривень сьогодні – це фактично реальний прожитковий мінімум. Тобто не той, що в бюджеті, а реальний, який дає можливість людині вижити”, — розповідає економіст Олег Пендзин.

Останнє підвищення мінімальної зарплати було у жовтні 2022-го. Зараз же збільшення доходів українців додатково наповнить і бюджет країни.

Тетяна Янушкевич, очільниця інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР, розповідає: “Чим вище розмір мінімальної заробітної плати, тим більше йде відрахування як до доходної частини бюджету усіх рівнів, так і для фінансування ЗСУ. І також на цю заробітку плату нараховується податок ЄСВ, а той уже податок розподіляється на пенсії.”

Відтак, ФОПам із січня доведеться платити більший податок – у розмірі 1 562 гривні, а з 1 квітня – 1 760. Також підвищиться і прожитковий мінімум. У бюджеті на 2024 рік закладена сума 2 920 гривень на одну особу з розрахунку на місяць.

Джерело: ДніпроТВ.