Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Залишити батьків без квартири: як голова СБУ Дніпропетровщини Дмитро Нєвєдров намагався приватизувати квартиру в «Джек Хаусі»

Житловий комплекс “Джек Хаус” знаходиться у центрі Києва. На момент, коли навколо СБУ спалахнув скандал з відомчими квартирами у 2018 році, приблизна вартість квадратного метра тут коштувала 2 000 доларів. Заради житла поруч з керівництвом Служби безпеки, начальник Управління СБУ в Дніпропетровській області Дмитро Нєвєдров вирішив залишити свою матір без квартири.

У грудні 2018 року стало відомо, що на той час заступник Голови СБУ Віктор Кононенко отримав та одразу приватизував службову квартиру в помпезному ЖК “Джек Хаус” на проспекті Лесі Українки в столиці вартістю у понад 6 мільйонів гривень. Про це розповів журналіст програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” Максим Опанасенко.

СБУшники, які досі не звітують про свої статки у деклараціях, опинилися у центрі скандалу, бо отримали частину квартир в цьому елітному ЖК, а не у простій багатоповерхівці. Ба більше: забудовником зацікавилися правоохоронці, бо за проєктом будинок мав би бути на 5 поверхів нижчим.

Під час зведення ЖК, де отримали квартири СБУшники, порушили будівельні норми.

Але генеральської еліти багато й всім потрібно гарне житло в столиці. Тому спецслужба «закрила» на це очі, а ті, хто отримував тут квартири миттєво його приватизували. Так само хотів зробити й Дмитро Нєвєдров, якого президентським указом 1 травня 2024 року призначили керувати Службою безпеки на Дніпропетровщині. 

Нєвєдров намагався скасувати приватизацію квартири своїх батьків заднім числом, де він також мав частку. Бо приватизувати можна лише раз, і нехай це буде елітний ЖК у Києві, а не просте житло, в якому живе більшість українців.

Дмитро Нєвєдров намагався скасувати приватизацію квартири своїх батьків, де він мав частку.

Скасувати приватизацію можна було через суд, але суддя Обухівського районного суду Київської області Ганна Висоцька не дала позбавити батьків житла

Нєвєдров, який заявив, що йому було 15 років на момент приватизації, спробував скасувати це рішення. Однак домігся лише того, що троє суддів Київського апеляційного суду детальніше йому пояснили, чому його бажання про оформлення елітної квартири на себе не здійсниться. 

Часи Баканова в СБУ та вплив на кар’єру Нєвєдрова

Ймовірно, що поганих звичок Дмитро Нєвєдров нахватався, коли Службою керував Іван Баканов. Нагадаємо, президент усунув Баканова за статтею 47 дисциплінарного статуту збройних сил про “невиконання службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків“. 

Вже після звільнення Баканова президенту Володимиру Зеленському надали докази, що в оточенні ексголови СБУ були особи, які співпрацювали з Росією та сприяли її вторгненню на територію України. 

“Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв’язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь”, – пояснював своє рішення усунути Баканова з посади голова держави.

Президентський указ міг лише позбавити Баканова його повноважень, а звільнити мала Верховна Рада, що й сталося у липні 2022 року. 

Перевірка колишнього керівника СБУ завершилася у лютому 2023 року, але її результати засекречені. Проте якщо голову СБУ відсторонили за те, що у його відомстві занадто часто фіксували випадки державної зради та колабораціонізму, то чому нічого не чутно про перевірки обласних керівників?

Навпаки, хтось, як Дмитро Нєвєдров, отримав нову посаду. Хоча до цього чинний керівник СБУ в Дніпропетровській області керував управлінням Служби безпеки в Миколаївській області з січня 2021 року. А до цього Нєвєдров працював начальником транспортного управління у складі головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України.

Можливо, всьому свій час, бо як казав діючий керівник СБУ Василь Малюк, серед першочергових завдань на цій посаді мало бути очищення служби від зрадників, пристосуванців і тих, хто “роками створював імітацію роботи”. Поживемо – побачимо.