Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Вже встановилася ринкова ціна української землі. Це дорого чи дешево?

У Міністерстві агрополітики повідомили, що вартість одного гектара землі в Україні наразі становить 40 тисяч гривень, за місяць роботи ринку уклали понад 2 тисячі угоди, –  заявив міністр Роман Лещенко.

«Місяць тому, коли запускали ринок землі, вас намагалися налякати масовою скупкою земель іноземцями, вагонами з чорноземом, які прямують на схід, та агрохолдингами, які відберуть ваші землі. Протягом місяця роботи ринку, як я й обіцяв, не сталося нічого подібного. Ринок працює!» — пояснив він.

За словами Лещенка, за 30 днів роботи ринку уклали 2901 угоду про продаж землі. Загалом продали 5 324 гектари на загальну суму в 210 мільйонів гривень. Це означає, що лише 1 із 2 000 власників землі вирішили її продати.

«Тобто за перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар становить 40 тисяч гривень. Наразі найбільше землі придбали у Полтавській, Тернопільській та Кіровоградській областях», — розповів міністр.

31 березня 2020 року Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт про ринок землі. Його підтримали 259 нардепів. Ринок землі офіційно запрацював з 1 липня 2021 року і не діятиме на окупованих територіях.

Перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи (громадяни України) і не більше ніж 100 гектарів в одні руки. З 1 січня 2024 року землю зможуть купувати юридичні особи — не більше ніж 10 тисяч гектарів в одні руки. Землі державної та комунальної власності продавати не будуть. Питання про продаж землі іноземцям буде вирішуватися на Всеукраїнському референдумі.

В Україні тільки недавно почав роботу ринок землі, тому говорити про якусь сформовану середню ціну на землю не варто. Однак найдорожче зараз земля в Київській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій та Черкаській областях України, – заявили експерти Українського клубу аграрного бізнесу.

Відповідно, найдешевшою експерти назвали землю у Волинській, Донецькій, Херсонській, Дніпропетровській та Луганській областях.

Втім, поки рано говорити про формування ринкової ціни на землю – занадто мало угод купівлі-продажу уклали українці. Ціна окремої земельної ділянки в майбутньому буде формуватися, виходячи з набору факторів:

Також для визначення економічно виваженої вартості с/г земель варто враховувати поточну орендну плату за землю та ставку за довгостроковими кредитами в іноземній валюті.

«У 2020 році орендна плата за землю в Україні становила в середньому 3425 грн за гектар, а ставка за довгостроковими кредитами в іноземній валюті – 6,7%. Таким чином, економічно обґрунтована середня вартість землі в Україні становить 51,2 тис. грн за гектар... Максимальна ціна на землю прямо корелює з високими врожаями у 2020 році в таких областях, як Вінницька, Івано-Франківська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Чернігівська. У цих областях врожайність перевищувала 5 т/га, а ціна 1 га досягне $2-2, 5 тис. Найнижча ціна прогнозується у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Херсонській областях – вона буде трохи перевищувати $1 тис. грн за 1 га», – пояснили в УКАБ.