Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Виповнюється сім років з часу збиття літака «Боїнг-777» російською ракетою бригади Збройних сил Росії, яка базується під Курськом

Напередодні річниці загибелі літака Європейський союз вкотре закликав Росію визнати свою відповідальність за збиття пасажирського авіалайнера рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines російськими гібридними силами над окупованою частиною Донбасу 2014 року, – йдеться в заяві Євроради.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз чекає, коли Росія буде повністю співпрацювати з правоохоронцями, які мають встановити винних і притягти їх до відповідальності, через тристоронні переговори між Австралією, Нідерландами й Росією стосовно збиття рейсу MH17.

«Нагадуючи про свої попередні заяви, Європейський союз… очікує, що Росія прийме свою відповідальність і буде повністю співпрацювати з зусиллями, що мають на меті встановити винних і притягти їх до відповідальності, через тристоронні переговори між Австралією, Нідерландами й Росією стосовно збиття рейсу MH17», – мовиться в заяві від імені Євросоюзу верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля з нагоди сьомих роковин трагедії, які вшановують 17 липня.

«Євросоюз досі відчуває глибоке співчуття до всіх, хто втратив своїх близьких, і готовий підтримувати зусилля для встановлення істини та притягнення винних до відповідальності», — заявив Боррель.

Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Торезу Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 людей — загинули. Росія свою причетність до катастрофи літака заперечує, але висуває суперечливі версії події.

Розслідування встановили, зокрема, що літак був збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу «Бук», що належить 53-й зенітній ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка базується під Курськом, і напередодні трагедії був перевезений до окупованої частини Донбасу через непідконтрольну Києву ділянку кордону з Росією, а найближчої ночі після збиття літака повернутий назад до Росії.

Міжнародна слідча група висунула звинувачення росіянам — генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Крот»).

26 травня 2021 року суд у справі MH17 завершив попереднє засідання. Судді та адвокати відвідали військову авіабазу Гілзе-Рейн у Нідерландах, де зберігаються уламки літака. Вони оглянули реконструйовану передню частину літака, зокрема кабіну пілотів.

7 червня суд Гааги почав розгляд справи по суті. На слуханнях суд зосередиться на обговоренні трьох ключових питань: чи був рейс MH17 збитий ракетою з «Бука», чи була випущена ракета із сільськогосподарського поля неподалік Первомайського та чи брали в цьому участь обвинувачені.

8 червня в суді давали показання свідки. Один з них розповів, що бачив постріл «Бука» і падіння лайнера. 9 червня в суді представили нові записи переговорів бойовиків про транспортування «Бука».

Перший кримінальний судовий процес над першими чотирма обвинуваченими в збитті літака рейсу MH17 почався за першими результатами кримінального розслідування, яке веде в Нідерландах міжнародна Спільна слідча група (JIT), 9 березня 2020 року в спеціальному судовому комплексі на території летовища Схіпгол біля Амстердаму. Цей процес, який веде Окружний суд Гааги, з перервами триває далі.