Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Волонтерський хаб одягу у Дніпрі знаходиться під загрозою закриття

У Дніпрі вже другий рік функціонує волонтерський хаб у “Будинку профспілок”, де переселенці безкоштовно отримують одяг. Як стало відомо, його планують закрити. Чи знайшли волонтери нове приміщення?

“Люди звертаються до нас по допомогу. Сама я є внутрішньо переміщеною особою і проживаю разом з іншими людьми. Ми надаємо їм одяг та взуття. На жаль, ми отримали інформацію, що наш гуманітарний хаб необхідно звільнити до 1 жовтня. Це пов’язано з тим, що приміщення орендує інша організація”, – розповіла переселенка з Рубіжного Валентина.

Хаб функціонує з перших днів повномасштабного вторгнення на безоплатній основі. І донедавна жодних повідомлень щодо закриття приміщення не надходило.

“Ми звернулися на гарячу лінію Кабінету Міністрів та військово-цивільної адміністрації. Нам повідомили, що розгляд нашого звернення займе до 14 днів”, – каже Валентина.

Тут допомагають не лише переселенцям, а й військовослужбовцям.

“Збираємо одяг для всіх: чоловічий, жіночий, дитячий, а також верхній одяг. Додатково збираємо кошти на потреби шпиталів та ЗСУ”, – зазначив волонтер Олексій Нашиванько.

Волонтер ділиться: уповноважені особи із адміністрації “Будинку Профспілок” пояснили закриття хабу зростанням податків і браком коштів на утримання приміщення. Журналісти ДніпроТV зв’язались із представниками адміністрації “Будинку Профспілок”, аби розібратись у ситуації.

“1 червня ми повідомили вас про необхідність звільнити житло до 1 вересня. З огляду на те, що ви проживали тут 2,5 роки, ми надали вам достатньо часу для пошуку нового місця”, – повідомила менеджерка з питань оренди.

Зі слів менеджерки з питань оренди, раніше хаб активно працював і щодня приймав велику кількість людей, однак зараз ситуація змінилася.

“Наш хаб працював цілодобово, забезпечуючи безперервну співпрацю. Навіть вночі були випадки, коли хтось стукав у двері, і охорона, за певних умов, допускала їх всередину. На сьогоднішній день хаб працює лише два рази на тиждень, у визначені години”, – сказала вона. 

Команда ДніпроТV також звернулася за коментарем до волонтера і куратора, який несе відповідальність за функціонування хабу речей на першому поверсі та плетіння сіток на другому.

“Спочатку було понад шістдесят волонтерів, яких ми розподілили на групи. Згодом, як це часто буває, деякі волонтери почали поєднувати волонтерську діяльність з роботою, а згодом і зовсім перейшли на постійну роботу”, – зазначив волонтер Мгер.

Куратор пояснює, тема хабу речей вже не настільки актуальна, як раніше. Додає, що кожен бажаючий з хабу речей може долучитися до плетіння сіток на другому поверсі – саме там наразі бракує зайвих рук.

“Волонтерів зараз дуже бракує, тому ми мусимо призупинити роботу з плетіння сіток. На жаль, доводиться закривати хаб речей, бо не можемо більше підтримувати його роботу”, – наголосив волонтер.

Сітки на потреби армії тут плетуть щодня, і жодних розмов про виселення чи закриття не ведеться.

Джерело: ДніпроТВ