Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Вірменія та Азербайджан домовились про припинення вогню, бойові дії припиняють о 12:00 у суботу для обміну полоненими та загиблими

Під час припинення вогню, за посередництва Міжнародного комітету Червоного Хреста, сторони обміняються загиблими та в’язнями повідомляє The Guardian.

“Конкретні параметри режиму припинення вогню будуть узгоджені окремо”, – йдеться у повідомленні.

Посередництвом таких переговорів буде Мінська група міжнародних організацій з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) учасники переговорів.

Міністр закордонних справ Вірменії Зограб Мнацаканян та його азербайджанський колега Джейхун Байрамов не спілкувалися з журналістами.

Гірський анклав належить Азербайджану за міжнародним правом, але був окупований Вірменією у війні, коли Радянський Союз розпався.

Конфлікт між Азербайджаном та Вірменією через Нагірний Карабах розпочався 1988 року. У 1994 році – після шести років війни – був підписаний Бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан та Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною “республікою”, але Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.

Відновлення бойових дій у конфлікті, що тривав десятиліттями, породило побоювання щодо більш широкого затягування війни в Туреччині, тісному союзнику Азербайджану, та РФ , яка має пакт про оборону з Вірменією.

Зіткнення також посилили стурбованість безпекою трубопроводів, які транспортують азербайджанську нафту та газ до Європи .

Бойові дії були найстрашнішими з часів війни 1991-94 років, в результаті якої загинуло близько 30 000 людей і закінчилося припиненням вогню, яке неодноразово порушувалося. Обидві сторони звинуватили одна одну в націлюванні на житлові райони та цивільну інфраструктуру, – йдеться у повідомленні.