Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

В Україні судитимуть колишнього військкома із Закарпаття, який змушував солдатів будувати йому маєток

За матеріалами Державного бюро розслідувань (ДБР) до суду направлено обвинувальний акт стосовно колишнього начальника одного з відділів Ужгородського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ярослава Дмитрука. Його обвинувачують у перевищенні службових повноважень, адже він змушував солдатів будувати йому приватний маєток. Про це повідомляє 49000.

Влітку 2023 року ДБР викрило посадовця. З січня до серпня минулого року п’ятеро солдатів замість несення служби будували маєток для свого командира. Ще один підлеглий за його наказом займався підприємницькою діяльністю, а не військовою службою.

Військовослужбовці, які працювали на будівництві, отримували за це матеріальне забезпечення від держави. Загалом їм безпідставно нарахували та виплатили понад 500 тисяч гривень.

Колишнього воєнкома обвинувачують за ч. 5 ст. 426-1 КК України (перевищення службових повноважень). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 12 років.

Фігуранта було звільнено з посади. Суд обрав для нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 800 тисяч гривень застави.

Наразі вирішується питання про відшкодування завданих державі збитків. На ексвоєнкома також складено адміністративний протокол про корупцію.