Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

В Україні переписали ціни на їжу: які причини

В Україні почала дешевшати їжа – зокрема яйця. Причини – збільшення пропозиції від домогосподарств через теплішу погоду, а також зменшення попиту від населення. Понад те, за прогнозами, така тенденція може зберегтися до середини літа.

Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, повідомляє пресслужба Верховної Ради. Крім того, зазначається, продовжують знижуватися ціни на буряки та цибулю.

“Молода картопля, капуста, морква та буряк – все це наприкінці травня, на початку червня може піти в ціні на спад, коли збільшиться пропозиція від вітчизняних виробників. Є надія, що цього року буде більше фруктів, овочів та баштанних з деокупованих районів Херсона . А це може позначитися і на зменшенні цін на ці продукти”, – зазначив народний депутат.

При цьому він наголосив: чи суттєво впадуть ціни на продукти – сказати важко. Адже під час війни значно здорожчала логістика.

Водночас, зазначив Гайду, цього року відновлюється вирощування овочів на Одещині, а також в центральних та західних регіонах України. Що, за його словами, також може вплинути на зниження цін.

Також з початку року знизилася ціна на гречану крупу – на 20%. Річ у тім, що в 2022 році українські фермери збільшили посіви гречки, а тому її було вирощено “навіть більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання”.

“Очікуємо, що ціна на гречку збережеться на тому рівні, що й зараз. Адже й цього року аграрії збільшують вирощування та виробництво цієї культури”, – резюмував Гайду.