Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Уважно вивчаємо нові правила голосування, аби не припуститися помилки

Ресурс ЦВК: просвіта детально розібрав особливості цих місцевих виборів, створив прості схеми та роз’яснення з навчальними фільмами.

25 жовтня українці обиратимуть депутатів районних рад та сільських, селищних і міських голів.

Вибори депутатів Верховної Ради Криму, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях Криму, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей не призначаються і не відбуваються.

Цього року в країні відбулося укрупнення районів, їх кількість зменшилася з 490 до 136. Тому 25 жовтня в новоутворених територіальних громадах будуть перші вибори рад громад та депутатів в райради.

Більшість виборців цієї осені отримають по чотири бюлетені, для обрання: глави населеного пункту — мера, селищного / сільського голови; депутатів міської / сільської / селищної ради; представників до районної ради; депутатів обласної ради.

Жителям Києва видадуть по два бюлетені – зі списком кандидатів у мери і міську раду. У той час, в Полтаві, Житомирі, Кропивницькому, Херсоні та Кривому Розі з’явиться додатковий бюлетень для голосування за кандидатів в райради міста.

Текст виборчого бюлетеня для голосування у єдиному одномандатному виборчому окрузі викладається державною мовою і розміщується  на одному аркуші та лише з одного боку.

Бюлетень буде складатися з двох частин — переліку партій та кандидатів від партій. При голосуванні потрібно буде поставити позначку навпроти певної політсили, а потім вписати цифру конкретного кандидата.

У виборчому бюлетені зазначаються:

Праворуч від порядкового номера та прізвища кожного кандидата розміщується порожній квадрат. Виборець може проголосувати лише за одного кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, поставивши позначку «плюс» (+) або іншу в квадраті навпроти прізвища кандидата, за якого голосує.

Якщо виборець проголосував більше ніж за одного кандидата на посаду голови – виборчий бюлетень недійсний.

Якщо виборець не проголосував за жодного з кандидатів на посаду голови або неможливо встановити зміст його волевиявлення – виборчий бюлетень недійсний.

Також ресурс ЦВК: просвіта підготував навчальні фільми для членів дільничних виборчих комісій з місцевих виборів на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

А ось список кандидатів на голову Дніпра