Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Успішний політ в космос найбагатшого землянина

Billionaire businessman Jeff Bezos is launched with three crew members aboard a New Shepard rocket on the world's first unpiloted suborbital flight from Blue Origin's Launch Site 1 near Van Horn, Texas , U.S., July 20, 2021. REUTERS/Joe Skipper

Найбагатша людина світу Джефф Безос 20 липня здійснив успішний політ у космос на кораблі власної компанії Blue Orіgin. Після цього мільярдер опублікував відео зсередини капсули New Shepard та заявив, що Blue Origin у 2021 році здійснить ще два пілотовані польоти, його компанія отримала замовлень майже на $100 мільйонів – бізнесмен розповів під час пресконференції.

На відео видно, що відбувалося у капсулі New Shepard, коли вона досягла космосу, перетнувши лінію Кармана, – висота над рівнем моря, яка умовно приймається як межа між атмосферою Землі й космосом. Процес спуску природного чи штучного об’єкту нижче цієї лінії називається входженням в атмосферу. Відповідно до визначення ФАІ – Міжнародна авіаці́йна федерація (фр. Fédération Aéronautique Internationale, FAI), лінія Кармана проходить на висоті 100 км над рівнем моря.

У невагомості екіпаж перебував декілька хвилин, після чого всі пристебнулись, оскільки капсула почала посадку. За цей час вони встигли передати привіт мамі, покидати м’ячики для пінг-понгу та спіймати їжу.

Крім Безоса, на New Shepard в космос злітали його брат та керівник акціонерного капіталу Марк Безос, а також 82-річна пілотеса Воллі Фанк та 18-річний нідерландець Олівер Деймен. Капсула з чотирма людьми піднялась на висоту 107 кілометрів над Землею.

11 липня британський мільярдер Річард Бренсон здійснив успішний політ до космічної межі. Це був перший туристичний політ на космічному кораблі SpaceShipTwo Unity, який виготовила власна компанія британського мільярдера — Virgin Galactic. Загалом на кораблі було шестеро людей: пілоти Дейв Макай і Майкл Масуччі, астронавти Сіріша Бандла, Колін Беннетт і Бетт Мозес, а також Річард Бренсон