Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Уряд визначився з пріоритетами, які підтримуватиме фінансово. Підприємства Дніпра і Павлограда отримають замовлення

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів України, в Києві, 2 вересня 2020 р. Фото Пресслужба Кабінету Міністрів України / УНІАН

​Кабінет Міністрів затвердив перелік зі 103 пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020—2023 роки. Серед них найшлось місце і проектам у сфері оборони, авіаційній та космічній сферах, – повідомляє Defense Express.

На черговому засіданні Уряд затвердив перелік пріоритетних для держави інвестиційних проектів на період до 2023-го року. До нього увійшли, зокрема, проєкти у сферах охорони здоров’я, енергетики, транспорту, культурної та туристичної інфраструктури, спортивної інфраструктури, наукової та освітньої інфраструктури, переробної промисловості, авіаційної та космічної промисловості, оборонної сфери, поводження з відходами, природоохоронної сфери, надання послуг поштового зв’язку.

І хоча не всі пропозиції було підтримано із близько 600 пропозицій від центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також державних підприємств, все ж, якщо проєкт буте затверджено і втілено в життя, тобто профінансовано, то Україна матиме неабиякий зиск в багатьох сферах, а передусім це в надзвичайно важливій – оборонній промисловості.

Нашому місту в цьому переліку трохи більше 100 інвестиційних проектів цікаво насамперед ракетно-космічна галузь.

І на щастя рядом таки заплановано будівництво ракетно-космічного комплексу повітряного старту за кошти держбюджету та міжнародної технічної допомоги, а також створення рідинного ракетного двигуна РД870 – за кошти державного бюджету та кошти інвестора.

Новий український маршовий РД-870 тягою до 100 тон викликає великий інтерес потенційних замовників / Схема: КБ “Південне”

Дніпровське КБ брало участь у інтеграції ряду своїх розробок у РСЗВ “Вільха”. Наприклад блоку газодинамічних (імпульсних) двигунів, що призначені коригування польоту ракети в повітрі. Такий блок газодинамічних рулів КБ “Південне” запатентувало як елемент у своїй перспективній зенітній ракеті.

Тверде ракетне паливо для ракет “Вільхи” виготовляється на Павлоградському хімічному заводі.

РСЗВ «Буревій» виконаний у калібрі 220-мм та може використовувати всі наявні реактивні снаряди для «Урагану», а також нові, зі збільшеною з 35 до 65 км дальністю знищення цілей, які розробляються КБ «Південне» у рамках програми «Тайфун-2».

Проект “Тайфун-4” за представленими ТТХ є дуже перспективним зразком озброєння, і має низку переваг:

КБ “Південне” має теоретичний та практичний досвід створення окремих елементів реактивних снарядів, і заміни твердого ракетного палива на аналоги вітчизняного виробництва. Конструкторське бюро володіє технологіями створення твердопаливних двигунів для реактивних снарядів калібром від 122-мм до 400-мм. А також технологією створення корпусів ракет (реактивних снарядів) методом ротаційного розкочування.

Надалі використання наявних виробничих потужностей держпідприємств ПО “Південний машинобудівний завод”, “Павлоградський механічний завод” і “Павлоградський хімічний завод”, а також модернізація дослідного виробництва КБ “Південне” дозволять забезпечити виробництво дозвукових і надзвукових крилатих ракет і модернізувати заряди для наявних в Україні реактивних систем залпового вогню.

«Павлоградський хімічний завод» є єдиним в Україні підприємством, яке спроможне здійснювати спорядження двигунів ракет твердим ракетним паливом.

Новий 122 мм реактивний снаряд 9М221Ф “Тайфун-1” в цеху ДП “НВО “Павлоградський хімічний завод”. Червень 2020 року. Від корпусного елемента і закінчуючи гумотехнічними виробами, які там зараз встановлено і саме паливо, яке використано для заправлення -це вже зроблено повністю на вітчизняних компонентах…

У зв’язку з зазначеним якнайшвидше відкриття фінансування програм з серійного виготовлення виробів «Вільха» та «Вільха-М» дозволить навантажити промислові потужності, поліпшити фінансовий стан та не допустити звільнення фахівців вузьконаправлених галузей ОПК не тільки «Павлоградського хімічного заводу», а й інших державних підприємств України, задіяних у кооперації.

Крім того в пріоритеті уряду і ряд оборонних проектів, серед яких:

-проведення дослідно-конструкторських робіт з імпортозаміщення покупних комплектуючих виробів та матеріалів виробництва РФ на літаках родини Ан-1х8 ( Ан – 148, Ан-158, Ан-178) на ДП Антонов та їх серійне виробництво за кредитні кошти та власні кошти ДП Антонов.  зазначимо, що деталі для літаків Ан-140 виготовляють і на Південмаші.

– підготовка за кошти державного бюджету виробництва інфрачервоної головки самонаведення для авіаційних ракет;

– організація виробництва дослідного зразка та серійного виробництва важкої БМП “Кевлар”. Нагадаємо, в Збройних силах наразі дуже гостро стоїть питання недостачі чисельності БМП. 

-повнопривідного 5 (6) вісного броньованого шасі для спеціальної військової та цивільної мобільної техніки,

-безпілотного літального апарату (в постанові не уточнюється якого саме);

– комплекту транспортних засобів УСПУ, ТЗМ, ТМ для РСЗВ “Вільха-М”;

-двигунів 4ТД, гранат РГД-5 (тема “Бульба”) – роботи планується проводити за кошти інвестора, кредитні кошти та взяті з інших джерел, що не заборонені законодавством;

– організація серійного виробництва 30-мм пострілів ВОГ-17В та ВОГ-17ІН до автоматичного гранатомету АГС-*7 та 40-мм пострілів ВОГ-40В та ВОГ-40ІН для підствольного гранатомету ГП-25;

Спеціальне конструкторське бюро “ВЕКТОР-В” з Києва розробило нові українські боєприпаси до підствольних та автоматичних гранатометів – ВОГ-40В (ліворуч) та ВОГ-17В (праворуч) відповідно / Фото: Defense Express

– організація виробництва набоїв до РПГ-5, ОПГ-9 (скоріше за все мова йде про СПГ-9, – прим. ДЕ), РПГ-32У;

– організація ліній виробництва патронів різного калібру для стрілецької зброї;

– організація серійного виробництва штамповок лопаток турбін для енергетичного та хімічного машинобудування, літако- та вертолітобудування, корабле- та суднобудування.
Сьогодні вартість виготовлення лопатки для авіаційного двигуна можна порівняти з ціною легкового автомобіля. Адже для її створення використовують дороге устаткування і рідкісні метали, що володіють настільки ж рідкісними фізичними властивостями. Літаки повинні служити не одне десятиліття, при цьому залишаючись економічними і наднадійними – будь-яка, навіть незначна поломка може призвести до трагедії. Однією з найбільш наукоємних і складних у виготовленні компонентів газотурбінних двигунів для авіації, морських суден, енергетики є лопатка турбіни. Продукцію подібної точності і рівня виробляють тільки шість країн в світі, тому що вона вимагає складних розрахунків при проектуванні і дуже високої точності у виготовленні;

– організація виробництва автогрейдера та машини землерийної (БЗМ-2У – скоріше за все, мова йде про ПЗМ-2У, – прим. ДЕ).

За такою ж схемою Уряд планує стимулювати і розвиток виробництв, що є критичними для обороноздатності країни, Зокрема, Переліком пріоритетних для держави інвестиційних проектів на 2020-2023 роки передбачено:

– будівництво заводу із виробництва тітанового порошку та виробів з нього;

– будівництво заводу із виробництва труб з тітану, алюмінію та жаростійких сплавів;

– організація виробництва концентрованої сірчаної кислоти, азотної кислоти для дрібнотоннажного спец хімічного виробництва;

– поглиблення переробки покладів графітової сировини та організація виробництва готових виробів для спеціальної техніки;

– розширення та організація нового виробництва накопичувачів енергії (акумуляторів) із суперконденсаторами;

– розробка технологій та організація серійного випуску матеріалів і приладів електронної техніки для забезпечення обороноздатності України.

Державна політика підтримки пріоритетних проєктів дозволить ефективно використати ресурси держави та бізнесу з метою досягнення найкращого результату – зростання економіки, залучення інвестицій, наповнення бюджетів, створення робочих місць.

Такі проекти можуть бути реалізовані із залученням інвестора, зокрема на умовах державно-приватного партнерства, міжнародної технічної допомоги або за рахунок кредитних коштів та бюджету.