Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Український “Щедрик” незабаром офіційно набуде статусу культурної спадщини людства

Всесвітньо відому українську пісню «Щедрик» в обробці Миколи Леонтовича, відомої в англомовній версії як Carol of the Bells, збираються внести до Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, – повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

Опікуватиметься цим питанням Ірина Френкель– директорка Українського центру культурних досліджень, Київ (Україна), Тіна Пересунько – дослідниця теми «100 років культурної дипломатії», Київ (Україна) та Юрій Савчук, куратор міжнародних проектів TheUkrainianMuseum, Нью Йорк (США).

Також у рамках проєкту передбачено видання комплекту монет «ЩЕДРИК – Carol of the Bells» та книги «Від Щедрика до Carol of the Bells» українською та англійською мовами.

100 років тому текст української щедрівки також переклали французькою, фламандською та іспанською мовами.

Зазначається, що цей процес триватиме майже два роки і реалізовуватиметься у три етапи. Спочатку (до червня 2021 року) «Щедрик» внесуть до місцевого переліку НКС, а до жовтня поточного року його мають внести до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

1 крок – до Місцевого переліку НКС (до червня 2021 року);
2 крок – до Національного переліку НКС України (до жовтня 2021 року);
3 крок – до Списку нематеріальної культурної спадщини людства міжнародної організації ЮНЕСКО (до вересня 2022 років).

Ці заходи приурочують до сторіччя першого виконання «Щедрика» у США, як першого проєкту культурної дипломатії в історії модерної України.

«Сьогодні ми дали своєрідний старт великому проекту, який має розпочатися саме на Вінниччині – «ТУЛЬЧИН – мала культурна столиця України – 2022». Адже саме тут, на Поділлі, народжена мелодія «Щедрика» показала світу культурну зрілість України. Ще 100 років тому», – підсумував Сергій Борзов.