Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Українські біженці в Бельгії зможуть обмінювати гривню на євро в банках чи касах бельгійського Нацбанку

Біженці з України, що виїхали до Бельгії, з 1 червня зможуть обміняти українську гривню на євро. Про це пише The Brussels Times із посиланням на Національний банк Бельгії.

Послугою можна буде скористатися у касах Національного банку, або у приватних банківських установах: Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, CBC, ING, KBC та KBC Brussels.

Українські громадяни зможуть обміняти до 10 000 гривень (€316) на кожну дорослу людину без будь-яких зборів або комісій.

«Ми вважаємо своїм гуманітарним обов’язком запропонувати цю послугу біженцям, і тому ми раді, що завдяки нашим зусиллям ця послуга може бути доступна в нашій країні», — сказав директор Нацбанку Бельгії Тім Германс.

Там також уточнили, що громадянам України, які перебувають у Бельгії, потрібно буде надати лише Сертифікат тимчасового захисту, аби відкрити власний рахунок у місцевому банку з метою отримувати заробітну платню або пересилати гроші.

Як зазначає видання, на території Бельгії знаходяться перебуває 78 000 переміщених осіб з України.

У квітні Комітет постійних представників схвалив рекомендацію Ради ЄС про конвертацію банкнот гривні у валюту держав-членів, щоб надати підтримку біженцям, які відчувають труднощі з обміном своїх банкнот на валюту ЄС.

Бельгія стала другою країною-членом ЄС, яка пропонує цю послугу, що дозволяє українським біженцям вільно обміняти гривні на євро. З 24 квітня обміняти гривню на євро можуть біженці, що перебувають у Німеччині. Очікується, що багато інших країн невдовзі приєднаються до такої практики.

З початку московитського вторгнення понад 6,5 млн українців стали біженцями та тимчасово виїхали до сусідніх країн. Найчастіше українці виїжджають до Польщі, Румунії, Угорщини, Молдови. Німеччина прийняла 218 000 українців.