Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Українська економіка отримала оптимістичний прогноз на 2021 рік

Експерти Світового банку покращили прогноз щодо економіки України на 2021 рік, передбачивши зростання економіки в країні на рівні 3% ВВП. Про це йдеться в новому випуску доповіді Світового банку «Перспективи світової економіки», опублікованому 5 січня 2021 року.

Треба сказати, що Світовий банк дає оптимістичні прогнози щодо економічного росту усім країнам Європи, окрім Білорусі (там обіцяють навіть падіння ВВП на 2,7%). На думку експертів, у Східній Європі в 2021 році очікується скромне зростання економіки – на 1,3%, і причиною цього стануть труднощі, викликані пандемією, млявий внутрішній попит і політична напруженість у Білорусі.

Україна на цьому фоні виглядає відносно добре – порівняно з падінням ВВП країни на 5,5% у 2020 та прогнозованим зростанням ВВП інших країн регіону в 2021. Наприклад, у Росії обіцяють приріст ВВП всього на 2,6%, а в Казахстану – на 2,5%. Водночас, у західних сусідів України прогнози трохи кращі – 3,8 у Молдові, 3,5 – у Польщі та Румунії, 3,8 – в Угорщині.

Загалом, у 2021 році очікується зростання світової економіки на 4% за умови, що почалося застосування вакцин від COVID-19 триватиме в широких масштабах протягом всього майбутнього року.

«У той час як світова економіка, схоже, вступила в період млявого відновлення, перед директивними органами постають завдання значного масштабу – в області охорони здоров’я, управління заборгованістю, бюджетної політики, грошово-кредітнoй політики центральних банків і структурних реформ, – які їм необхідно вирішити, щоб цей все ще нестабільний процес відновлення світової економіки набрав чинності і заклав основи для стійкого економічного зростання», – зазначив Президент Групи Світового банку Девід Малпасс.