Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

У НАЗК розповіли про подальші кроки втілення декларації про доброчесність

Представники місцевого самоврядування зустрілися для обговорення наступних кроків у втіленні декларації про доброчесність та прозору роботу, яку минулого тижня підписали Дніпро та декілька інших громад з Національним агентством з питань запобігання корупції. Цю тему було піднято під час засідання правління Асоціації міст України, що відбулося 25 липня.

Метою спільної роботи є запобігання зловживанням, одночасно дотримуючись принципів місцевого самоврядування. Важливо знайти баланс, який підсилить довіру між посадовцями та громадянами.

Олександр Новіков, голова Національного агентства з питань запобігання корупції, вказав на можливі інструменти для досягнення цієї мети. Серед них – онлайн курси “Доброчесна громада”, рекомендації щодо проведення прозорих закупівель, залучення фахівців-антикорупціонерів, а також спільна розробка Плану з імплементації декларованої раніше Декларації.

«Кінцевою метою діяльності НАЗК є побудова такої влади, якій довіряє і яку підтримує суспільство. Влади, в якій немає недоброчесних службовців, щодо яких потрібно складати протоколи чи ухвалювати обвинувальні вироки. Національне агентство відкрите до співпраці в цьому напрямі з місцевим самоврядуванням», — сказав Олександр Новіков.

Зі свого боку, міський голова Дніпра Борис Філатов також наголосив на готовності всебічно співпрацювати з НАЗК у цьому питанні.

«В Україні створено дуже багато правоохоронних, каральних органів, але НАЗК – єдиний орган, в назві якого є термін «запобігання». Від усіх міських голів можу сказати, що ми готові працювати разом саме на запобігання корупції», — заявив Філатов.