Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

У Дніпрі відремонтували чотири відділи закладу соцзахисту та ще чотири оновлюють

Створення сучасних та комфортних умов для користувачів соціальних служб є головною метою служб міста за дорученням міського голови Бориса Філатова.

Упродовж свого чергування по місту, Ганна Довготько відвідала центр соціальної підтримки дітей та сімей “Мамине щастя”, щоб перевірити прогрес ремонтних робіт. Ремонти в цьому закладі здійснюються коштом міського бюджету, оскільки Дніпро прагне створити комфортні умови для перебування людей у соціальних закладах. Ремонт включає заміну вентиляційної системи, сантехніки, вікон, а також оновлення житлових кімнат, кухні, їдальні та інших приміщень. “Мамине щастя” надає притулок мамам з дітьми, що опинилися в складних життєвих обставинах, а також жінкам, що стали жертвами насильства. Метою ремонту є створення максимально комфортних умов, щоб ця категорія мешканців міста відчувала себе захищеною та безпечною. Завершення ремонтних робіт заплановано до вересня.

Марина Земенкова, директорка центру соціальної підтримки дітей та сімей “Мамине щастя”, додала, що крім згаданої категорії жінок, у центрі також перебувають жінки з дітьми, яких евакуювали з окупованих або зонах бойових дій. Ремонт включає комплексне оновлення приміщень заміною вікон, підлоги, санвузлів тощо. Завдяки цим роботам матері з дітьми будуть мати ще більше комфорту в нових сучасних житлових умовах.

За останні пів року, вже було відремонтовано приміщення чотирьох відділень Дніпровського міського територіального центру за п’ятьма адресами. На поточний рік заплановано ще ремонтувати чотири приміщення соціальних закладів. Крім “Маминого щастя”, це стосується відділення, яке надає послуги бездомним та особам з низьким рівнем доходу у Міському центрі соціальної допомоги, відділення Дніпровського міського територіального центру в Індустріальному районі та Дніпровського міського соціального гуртожитку.

Під час інспекційного об’їзду, Ганна Довготько також перевірила денний центр соціально-психологічної допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Центр (знаходиться на проспекті Сергія Нігояна, 3) надає комплексну соціально-психологічну допомогу та послуги у комфортних умовах. Тут є необхідні умови для щоденного перебування, зокрема, кухня, душова кімната та місце для відпочинку.

Ганна Довготько підкреслила, що центр працює у штатному режимі і збільшує популярність, оскільки статистика фактів домашнього насильства зросла порівняно з минулим роком. Кризова кімната в центрі забезпечує можливість перебувати постраждалим до 10 днів, надаючи умови, схожі на домашні. У центрі працюють психологи, юристи та соціальні працівники для надання допомоги. Крім того, в місті діють мобільні бригади, які виїжджають до постраждалих за зверненням або за направленням поліції. Загалом, місто зробило все необхідне, щоб забезпечити, щоб люди згаданої категорії не соромилися звертатися по допомогу та отримували її у повному обсязі.

Від початку цього року до денного центру соціально-психологічної допомоги звернулися 270 осіб, а в кризовій кімнаті проживали 29 осіб. Директорка Дніпровського міського центру соціальних служб, Анастасія Тищенко, зауважує, що люди не приховують свої проблеми, довіряють соціальним службам та звертаються по допомогу.

Служби міста, що надають допомогу постраждалим від насильства:

– Мобільна бригада (оцінка ситуації і консультативна допомога або ж вилучення жертви з небезпечного середовища): 056 785 73 60,   067 200 40 62, 099 452 42 31,  095 916 12 16, 050 730 08 89;

– Служба психологічної та правової допомоги «Телефон довіри»:  (056) 767-18-41,  067 200-80-35;

– Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі  (з кризовою кімнатою): 066 448 61 54, 067 200 25 66;

– Центр підтримки дітей та сімей «Мамине щастя»: 099 520 79 18 (відділення для жінок із дітьми), 099 520 79 34 (відділення для жінок без дітей). 

Сьогодні ж чергова по місту проінспектувала укриття в НВК № 148 (вул. Володимира Антоновича, 13). 

Ганна Довготько переконалася, що укриття було ретельно підготовлене завдяки проведенню комплексу робіт. Приміщення виявилося достатньо просторим, з можливістю одночасного перебування понад 800 осіб. Крім основних елементів, таких як вентиляція, освітлення, санвузол, вогнегасники, запаси води, аптечка, лавки та стільці, в укритті також була обладнана соляна кімната для психологічного розвантаження. Усюди було дуже чисто і охайно. Взагалі, створені всі необхідні умови, щоб люди могли безпечно пережити повітряну тривогу, зазначила Ганна Довготько.

Наталія Мітікова, директорка навчально-виховного комплексу № 148, розповіла, що за кошти міського бюджету було проведено ремонт приміщення їхнього укриття, встановлено вентиляційну систему, систему обігріву та броньовані двері. Крім того, вони обладнали сольову кімнату як засіб психологічного розвантаження, а також впровадили озонотерапію. Укриття функціонує цілодобово, з усіма входами, включно з нічним часом, що залишаються відкритими, додала Наталія Мітікова.