Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

У Дніпрі презентували фільм, присвячений Дню Соборності 2024

День Соборності України – відносно нове свято. На офіційному рівні його відзначають  25 раз, бо у 1999 році був підписаний відповідний указ президента. Свято відзначають на честь проголошення об’єднання в єдину державу Української та Західноукраїнської народних республік у 1919 році. Сьогодні День Соборності як ніколи є актуальним, оскільки саме територіальну цілісність та суверенітет захищають на фронті наші бійці.

Завідувачка відділу історії України Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького. Тетяна Цимлякова говорить, що прагнення до соборності було закладене у генетичному коді українців протягом століть.

«Починаючи з періоду Київської Русі ми бачимо, що українці з різних князівств прагнули до єдності. Це прагнення вони пронесли через століття. Ми бачимо це на прикладі козацької доби і більш пізнього часу», – зазначає Цимлякова.

Настало буремне ХХ століття. Внаслідок Першої світової війни і краху імперій утворювалися незалежні національні держави. Навесні 1917 року на уламках Російської імперії було проголошено Українську народну республіку. За півтора року Австро-Угорська монархія була переможена країнами “Антанти”. Утворюється Західноукраїнська народна республіка. Ідея об’єднання України в єдину державу як ніколи близька до реалізації. У січні 1919 року керівництво УНР і ЗУНР вирішують проголосити Акт злуки. Це відбулося 22 січня на Софійському майдані у Києві.

Та, на жаль, на практиці договір про об’єднання не був реалізований. ЗУНР за кілька місяців фактично перестала існувати, вона була знищена польськими військами. УНР воювала з більшовиками, іншими угрупованнями і також була знищена. Але протягом наступних десятиліть ідея возз’єднання України залишалась у думках українців. У часи пізнього СРСР, а саме 21 січня 1990 року, мешканці тоді ще радянської України утворили живий ланцюг від Києва до Львова на знак того, що держава має бути соборною і суверенною.

Менш ніж за десятиліття, у 1999 році, День Соборності стає офіційним святом вже незалежної України.

Боротьба за соборність України, як і століття тому, триває. Щодня гинуть найкращі сини та доньки нашого народу. Але перемога обов’язково буде і Україна буде єдиною.

Докладніше – у нашому відео.