Двоє жителів Дніпра захворіли на ботулізм, вживаючи в’ялену рибу домашнього приготування. Це стало черговим нагадуванням про важливість вживання лише перевірених продуктів харчування. Повідомляє про Новини Дніпра сайт «Наше місто» з посиланням на ДніпроОВА.
Ботулізм – це серйозна і потенційно смертельна інфекція, яка може розвиватися стрімко. Збудник цієї хвороби – бактерія Clostridium botulinum, яка може “ховатися” в продуктах харчування, що не були належним чином оброблені, зберігалися або транспортувалися.
Фахівці наголошують: хвороби можна уникнути, якщо дотримуватися правил. Найперше, не слід вживати протерміновану консервовану їжу з банок зі здутими кришками. А ще купувати рибні та м’ясні продукти з рук на вулицях та стихійних ринках. Особливо – в’ялену або копчену невипотрошену рибу.
Для нарізання сирих та готових продуктів варто використовувати окремі дощечки. Крім цього, потрібно ретельно дотримуватися правил термічної обробки.
Серед перших симптомів ботулізму – температура, нудота, блювота, діарея. Далі розпочинається порушення зору, дихання, м’язова слабкість, запаморочення.
За найменшої підозри на ботулізм потрібно негайно звертатися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Хворим потрібно ввести антитоксин.