Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Цифри у платіжці вдвічі зменшились: що дніпряни говорять про перехід на індивідуальне опалення

Міська програма переходу на автономне опалення стартувала восени 2021 року. Центральне опалення в старих двоповерхових будинках дуже дорого коштує через застаріле енергоємне обладнання. Платіжки захмарні, а в квартирах холодно, як цю проблему вирішила родина Ганни Коломійчук, яка мешкає у двоповерхівці на вулиці Мінусинській, 250-Г.

Ганна Данилівна – поважна жінка. Їй вже 86 років. Все своє життя вона працювала: обліковцем, вихователькою у дитячому садку. Коли її чоловіка, бухгалтера перевели з Чаплинки до Дніпра, родина переїхала до цього будинку на Мінусинській. Це було понад 20 років тому.

Шановна дніпрянка завжди сплачує рахунки. Вона, як і більшість людей похилого віку, не любить залишатися в боргу. Останнім часом оплачувати рахунки за опалення було проблематично. Дорого!

Ганна Коломійчук, мешканка двоповерхівки на Мінусинській, 250-Г

Але з переходом на автономне опалення цифри у платіжках стали значно  меншими.

«Квартира немаленька, порадилася з родиною, і вирішили змінювати центральне опалення на автономне, електричне, – каже Ганна Коломійчук. – Провели роботи, встановили радіатори й зібрали документи. Компенсацію виплатили швидко. Вийшло 12 тисяч гривень. Після переходу на інше опалення можу регулювати температуру нагріву батареї. Це зручно. Коли спекотно – прикручую, холодно – збільшую нагрів»

Дніпрянка також нагадала про головну перевагу нового опалення: цифри у платіжці за тепло вдвічі зменшились.

Про те, як реально заощадили кошти, розповіла донька Ганна Данилівна Віта Сулима.

«У мене чудова мама, вона завжди платила за всіма комунальними рахунками, – зазначає Віта Сулима. – Але платити доводилось дуже багато. Тому ми дуже задоволені міською програмою. За обладнання та встановлення індивідуального електроопалення ми заплатили 44 тисячі гривень. Половину цієї суми нам повернули».

Гроші, витрачені на нове обладнання, компенсували з міського бюджету.

«Найпроблемніші – це старі двоповерхові будинки, які опалюють вугіллям, – розповідає Єгор Худяков, представник департаменту житлового господарства ДМР. – Міська влада запропонувала мешканцям таких будинків відключитися від централізованого опалення та вибрати альтернативний варіант: газ чи електрика. Це значно заощадить гроші людей. Ми раді, що багато дніпрян з задоволенням погодились з таким рішенням».

За матеріалами Наше Місто