Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Сьогодні Святвечір

Сьогодні християни східного обряду відзначають Різдвяний святвечір. Також цього дня завершується Пилипівський пост. 

Традиції та звичаї

Вечір напередодні Різдва Христового називається Святвечір. Раніше до першої зірки не їли і не сідали за стіл. Тільки з появою першої зорі, яка колись сповістила волхвам про народження Ісуса Христа, бралися за святкову вечерю.

Стіл застилали білою скатертиною. На столі має бути 12 пісних страв, головною з яких є кутя. У кашу з пшениці чи ячменю, рідше рису чи пшона клали мак, горіхи та родзинки. Ще готують борщ, рибу, пироги з капустою або квасолею, гриби, картоплю та узвар.

За традицією, на покуті (в кутку) ставили дідух – останній обжинковий сніп, до якого входять пшениця, овес, жито, льон. Він є символом благополуччя та радості.

На столі під час святкової вечері запалюють свічку на згадку про покійних. 

6 січня просили вибачення та самі прощали всіх. Вважається, що саме цим днем ​​забути образи найпростіше. 

За святковий стіл і весь день не одягали чорний одяг, тільки світлий і ошатний, щоб не накликати лиха.

Заведено загадувати бажання, коли на обрії з’явиться перша зірка.

Чого не можна робити 6 січня:

Не можна сідати до столу до сходу першої різдвяної зірки.

Не можна шити та займатися рукоділлям.

Поганою прикметою вважалося виносити сміття у велике свято. Його залишали і потім спалювали.

Не можна забороняти колядувати у домі. Якщо не впустити колядників, то відвернеться успіх.

За прогнозами синоптиків, на різдвяні свята може різко похолодати  та вдаряти морози -15 градусів.