Сьогодні християни східного обряду відзначають Різдвяний святвечір. Також цього дня завершується Пилипівський пост.
Традиції та звичаї
Вечір напередодні Різдва Христового називається Святвечір. Раніше до першої зірки не їли і не сідали за стіл. Тільки з появою першої зорі, яка колись сповістила волхвам про народження Ісуса Христа, бралися за святкову вечерю.
Стіл застилали білою скатертиною. На столі має бути 12 пісних страв, головною з яких є кутя. У кашу з пшениці чи ячменю, рідше рису чи пшона клали мак, горіхи та родзинки. Ще готують борщ, рибу, пироги з капустою або квасолею, гриби, картоплю та узвар.
За традицією, на покуті (в кутку) ставили дідух – останній обжинковий сніп, до якого входять пшениця, овес, жито, льон. Він є символом благополуччя та радості.
На столі під час святкової вечері запалюють свічку на згадку про покійних.
6 січня просили вибачення та самі прощали всіх. Вважається, що саме цим днем забути образи найпростіше.
За святковий стіл і весь день не одягали чорний одяг, тільки світлий і ошатний, щоб не накликати лиха.
Заведено загадувати бажання, коли на обрії з’явиться перша зірка.
Чого не можна робити 6 січня:
Не можна сідати до столу до сходу першої різдвяної зірки.
Не можна шити та займатися рукоділлям.
Поганою прикметою вважалося виносити сміття у велике свято. Його залишали і потім спалювали.
Не можна забороняти колядувати у домі. Якщо не впустити колядників, то відвернеться успіх.
За прогнозами синоптиків, на різдвяні свята може різко похолодати та вдаряти морози -15 градусів.