Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Санкції вдарили по торгівлі сильніше, ніж розпад СРСР — митниця Фінляндії

Empty wagons used for transporting wood stand idle on railway tracks, as wood imports from Russia to Finland have stopped due to Russia’s invasion of Ukraine, in Imatra, Finland March 23, 2022. REUTERS/Stringer

Початковий ефект санкцій Європейського Союзу проти Москвії після її вторгнення в Україну призвів до більшого падіння торгівлі між Фінляндією та Московією, ніж через розпад Радянського Союзу у 1991 році.

Про це повідомила Reuters директор зі статистики митниці Фінляндії Оллі-Пекка Пенттіла.

Фінська митниця зафіксувала приблизно 60%-ве падіння як імпорту з Московії, так і експорту з Фінляндії в РФ за останні два тижні порівняно з попередніми двома тижнями, тобто до того, як ЄС почав вводити санкції.

«У 1990-х роках не було санкцій, платіжні операції функціонували та не було репутаційних ризиків (для компаній). Тепер усі ці три фактори стали реальністю, а це означає, що вплив, безумовно, більший, ніж у 1990-х», — сказав Пенттіла.

За її словами, фінансові санкції б’ють сильніше за експортні. Найсерйознішими є репутаційні ризики.

Дані фінської митниці показали, що найбільший спад відбувся у торгівлі товарами, що підпадають під санкції, такими як машини, обладнання та електроприлади, проте торгівля товарами, які не потрапили під обмеження, також скоротилася.