Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

РФ, як завжди, шельмує та бреше: смертність від COVID-19 втричі більше за офіційні дані

Хоч як хотів приховати смертність від вірусу Путін, як усі диктатори, котрі будують свій імідж на пропаганді та пихатій брехні, цифри не брешуть. Все явне колись спливає й викриває голого короля й домовини одурених підданих. Хоч як московські “підрахуї” старалися для свого боса й померлих розпихували за іншими діагнозами смерті не врятувало від математичного погляду демографів, які за смертністю РФ помістили на 5 місце.

Попри те, що РФ посідає четверте місце в світі за кількістю підтверджених випадків зараження коронавірусів, в країні відносно низький офіційний показник смертності від COVID-19.

Москва каже, що в РФ причина смерті вказується більш точно, ніж в інших країнах. Деякі російські чиновники в області охорони здоров’я пояснюють, що в багатьох випадках пацієнт, який вмирає з діагнозом COVID-19, вмирає не від вірусу, а від інших причин, в тому числі від супутніх захворювань, що існували до зараження коронавірусів, – повідомляє Reuters.

Тетяна Голікова, голова Оперативного штабу з попередження завезення і розповсюдження нової коронавірусної інфекції на території Російської Федерації, повідомила в кінці липня президенту Володимиру Путіну, що смертність від коронавируса в Росії “значно нижче, ніж в інших країнах”.

Але дані, опубліковані Росстатом 4 вересня, показують, що з травня по липень, на піку спалаху епідемії, було зафіксовано 57.800 надлишкових смертей.

Цей показник був розрахований шляхом порівняння смертності за три місяці в 2020 році із середнім числом смертей в травні-липні в період з 2015 по 2019 рік. Він більш ніж в три рази перевищує офіційна кількість загиблих в травні-липні від COVID-19, що становить 15.955 чоловік, – аналізує ситуацію видання.

Олексій Ракша, демограф, який працював в Росстат до цього літа, сказав, що стрибок смертності ілюструє реальне число загиблих від COVID-19 і що влада публічно повідомили лише про частину цих смертей.

“Насправді рівень смертності в Росії лише незначно відрізняється від інших країн”, – сказав Ракша.

Кремль не відповів на прохання прокоментувати, в чому причини розбіжності даних про надмірну смертності та статистики смертей, пов’язаних з COVID-19, і не применшує чи уряд реальне число загиблих.

Показник надлишкової смертності, який, на думку деяких епідеміологів, є найкращим способом вимірювання істинної смертності від COVID-19, враховуючи, що методи підрахунку розрізняються в різних країнах, у багатьох країнах перевершує офіційні дані смертності від COVID-19.

У РФ вони в 3,6 рази перевищують кількість смертей від COVID-19 за аналізовані місяці. Ракша, а також деякі політики критикували Путіна за те, що він применшив масштаби пандемії.

В абсолютному вираженні цифра в майже 60.000 надлишкових смертей в період з травня по липень порівнянна з Великобританією, яка найбільше постраждала від COVID-19 в Європі. Однак населення Росії, що становить 145 мільйонів чоловік, більш ніж в два рази перевищує населення Великобританії.

Якщо в РФ загальна кількість смертей від COVID-19 було близько до 60.000, то, за даними Reuters, це означає, що РФ знаходиться на п’ятому місці за смертністю від COVID-19, а не на 12-му, як вважається в даний час.