Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Рекомендації для підприємців: Як уникнути штрафів за не встановлене РРО у 2024 році

Штрафи за не встановлене РРО можуть бути досить суттєвими, тому важливо уважно дотримуватися вимог законодавства у цій сфері. Як підприємцям уникнути штрафів у 2024 році, які зростатимуть, про це детальніше розповість «Дніпро Оперативний» 

Що таке РРО та ПРРО і хто має їх використовувати

РРО – це пристрій, який фіксує всі розрахункові операції, які здійснюються в магазині, кафе, чи іншому місці торгівлі. Він записує інформацію про дату, час, суму покупки, назву товару чи послуги, номер касового чека та інші дані. РРО використовують для того, щоб контролювати надходження грошей до каси, а також для того, щоб покупці могли отримати чек, який підтверджує їхню покупку.

ПРРО – це програмний реєстратор розрахункових операцій, який є програмним забезпеченням, встановленим на комп’ютер, планшет або смартфон. ПРРО використовується для реєстрації розрахункових операцій аналогічно до РРО. 

Законодавством України передбачено обов’язкове застосування РРО або ПРРО для деяких категорій суб’єктів господарювання, зокрема:

Які штрафи застосовуються за невикористання РРО або ПРРО

За порушення правил застосування РРО або ПРРО передбачені такі штрафи:

У разі невідповідності РРО або ПРРО вимогам законодавства передбачені такі штрафи: для суб’єктів господарювання та посадових осіб, у разі першого порушення – штраф у розмірі 510 гривень. У разі повторного порушення протягом року – штраф у розмірі 1700 гривень. 

У разі неподання звітності про роботу РРО або ПРРО до контролюючих органів передбачені штрафи 510 гривень за кожне порушення.

Проте за словами експерта, зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму може призвести до збільшення штрафів за невстановлене РРО. Це пов’язано з тим, що розмір штрафу залежить від вартості проданих товарів, робіт чи послуг. Коли доходи громадян зростають, вони можуть бути готові платити більше за товари та послуги. Це може призвести до збільшення вартості товарів та послуг, а відповідно, і до збільшення штрафів за невстановлене РРО. Тобто у 2024 році вони можуть значно зрости. 

Хто звільнений від штрафів за не встановлене РРО         

Законом України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” передбачено звільнення від штрафів за невикористання РРО або ПРРО у таких випадках:

Як уникнути штрафів за не встановлене РРО

За матеріалами Дніпро Оперативний.