Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Марсохід “Наполегливість” успішно “приземлився” в кратері вулкана Червоної планети

У четвер NASA успішно висадило на Марсі новий роботизований марсохід в рамках місії з пошуку життя за межами планети Земля. Марсохід Perseverance тепер збиратиме каміння, щоб повернутися на Землю, і вперше записуватиме звуки Марса. Ровер здійснив посадку в кратері Джезеро, розташованому на північ від марсіанського екватора, о 22:56 за київським часом, – повідомляє nature.

Під час управління місією в лабораторії реактивного руху НАСА поблизу Пасадени, штат Каліфорнія, пролунали ура, коли марсохід Perseverance(Наполегливість) безпечно спустився на червону планету, після входу в його атмосферу зі швидкістю більше 12000 миль на годину. Марсохід подорожував у космосі з моменту запуску з мису Канаверал, штат Флорида, наприкінці липня.

Посадка пройшла так гладко, як сподівалися інженери. “Я майже відчуваю, що нам сниться”, – говорить Дженніфер Троспер, заступник керівника проекту місії Лабораторії реактивного руху (JPL) у Пасадені, штат Каліфорнія.

Perseverance – це вже п’ятий марсохід НАСА, який висадився на Марсі і розпочне дворічну місію, яка блукає по поверхні планети у пошуках ознак давнього життя.

Наполегливість потрапила на кратер Джезеро на планеті, місце стародавнього озера, яке існувало майже 4 мільярди років тому.

Роботизований марсохід розміром з автомобіль оснащений бурмашиною, роботизованою рукою та кількома іншими складними науковими інструментами, які дозволять йому збирати зразки гірських порід та бруду, які будуть підхоплені майбутнім місією на Марс та повернені назад на Землю.

На марсоході також є унікальний крихітний 1,8-кілограмовий вертоліт, який отримав назву «Винахідливість», метою якого є дослідити Марс з повітря. У разі успіху літальний апарат буде першим у своєму роді, який здійснить політ на іншій планеті.

Впродовж перших 30 марсіанських днів на поверхні марсохід буде зайнятий перевіркою своїх інструментів, включаючи розгортання щогли, навантаженої камерами високої чіткості, та фотографування території навколо місця посадки. Один прилад втягне частину марсіанської атмосфери і спробує використати зібрані гази для отримання кількох грамів кисню як ресурс для майбутніх дослідників.

Місія була останньою з трьох, які прибули на Марс цього місяця. Минулого тижня два космічні кораблі, запущені Об’єднаними Арабськими Еміратами та Китаєм, розпочали орбіту навколо червоної планети.

Наполегливість має на меті подорожувати швидко та ефективно, проїхавши принаймні 15 кілометрів через Джезеро за один Марсовий рік (а це майже 2 роки на Землі) – час, відведений НАСА на початкову місію. 

Потім плутонієвий ровер міг скотитися на сусідню рівнину, щоб дослідити інші середовища, придатні для давнього життя, і продовжувати збирати гірські породи та ґрунт. Найбільш ранній з його зразків можна очікувати повернення на Землю 2031 року.